THE BOTTOM – Minister-president Mark Rutte bracht een geschenk mee tijdens zijn bezoek aan St. Eustatius en Saba. Hij overhandigde de leiding van de Medische School op Saba de langverwachte officiële accreditatie van het Ministerie van Onderwijs.

Minister-President Mark Rutte overhandigt de accreditatie aan vertegenwoordigers van de Medische School op Saba. Foto / RCN

Minister-President Mark Rutte overhandigt de accreditatie aan vertegenwoordigers van de Medische School op Saba. Foto / RCN

Rutte bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan de eilanden in het Caribisch gebied. Hij deed Saba en Statia op één dag. Een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven reisde met hem mee.

De medische school is van grote betekenis voor de economie van Saba. Het is niet alleen de grootste werkgever op het eiland, de studenten en docenten dragen met hun bestedingen ook veel bij aan de economie op het eiland.

Er is ook een medische school op St. Eustatius gevestigd, maar daar is de olie terminal de motor achter de economie. Rutte sprak dan ook met de directie van het in Texas gevestigde NuStar Energy, de eigenaar van het overslagbedrijf.

Tijdens zijn kennismakingsbezoek sprak Rutte ook met de gezaghebbers en gedeputeerden op de eilanden. Veel zaken werden er niet gedaan, wel zegde Rutte toe dat hij in samenspraak met Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties zal bekijken of de grote hoeveelheid regelgeving voor de eilanden zou kunnen worden beperkt.

De premier sprak ook zijn begrip uit voor de problemen waarmee Statia kampt, zoals een oplopende inflatie en de financiële crisis. Hij bracht echter geen “toverstokje of een blanco cheque” mee om deze op te lossen, zo liet hij vrijdag in een toespraak tijdens de Nationale Ontwikkelings and Investerings Top weten.

Door: John van Kerkhof