Foto: Ronald A. Muyden

LAGUN – De stortplaats bij Lagun, de enige op Bonaire, is over drie jaar vol. Momenteel steekt de vuilnisbelt al 22 meter uit boven zeeniveau. De hoop mag tot 25 meter hoog worden, daarna is er geen mogelijkheid meer om de stort in de hoogte of breedte uit te breiden. Een andere plek op het eiland is nog niet gevonden.

Claris Trinidad van Selibon vertelt over het afvalprobleem

 

Met de inrichting van een ‘Plasa Medio Ambiente’ aan de Kaya Industria, werkt het afvalbedrijf Selibon aan het milieubewustzijn op Bonaire. Mensen kunnen daar hun vuil gescheiden weggooien. Binnen een jaar ging het aantal bezoeken van 7.000 naar ruim 14.000. In 2016 liep dat nog amper op tot 16.000 bezoekers. Daarom zijn er nu afvalstations in meer wijken als Hato, Amboina en Rincon geplaatst.

Door scheiden afval haalt de stort over zes in plaats van 3 jaar de top

“Huisvuil wordt door de vuilniswagens opgehaald. Dit vuil wordt op de landfill gedumpt. Het afval dat gescheiden ingezameld wordt, komt ook apart op de stortplaats”, zegt Claris Trinidad, coördinator customer relation van Selibon. Trinidad wil hiermee een einde maken aan geruchten dat gescheiden en niet gescheiden afval op de landfill bij elkaar worden gedumpt.

“We zijn bezig om afval zo veel mogelijk te scheiden. Door dit te doen, maken wij de mensen ervan bewust dat glas, karton en blik apart moet worden gehouden. Zo kunnen we het vuil dat naar de stortplaats gaat, reduceren.” Door afval te scheiden, hoopt Selibon dat de landfill pas over zes in plaats van drie jaar de top bereikt.

Karton naar Azië
Selibon heeft nog niet de capaciteit om al het gescheiden vuil bij de milieupleinen te verwerken of recyclen. Het blijft op het milieuplein van Lagun tot het zo ver is.

Met het apart verwerken van biomedische afval en van kleine kadavers is het wel zo ver. Dit geldt ook voor het laten persen van karton. Per kwartaal worden ongeveer 50 ton karton in twee containers verkocht aan een bedrijf dat dit naar Azië exporteert. Maar dat kost geld: Selibon betaalt gemiddeld 800 dollar per container en de prijs van het karton dekt die kosten niet. Toch vindt ze het nog de moeite waard.

Plastic afval verdrievoudigd
Selibon is op zoek naar een lokaal bedrijf dat glas kan verwerken. “Als het glas op Bonaire verwerkt wordt in zand, kan het onder meer gebruikt worden voor de constructie van onze wegen.”

Plastic afval is in vergelijking met 2015 bijna verdrievoudigd. Dat komt ook door plastic dat aanspoelt op Bonaire. Selibon zou een plastic-verwerkingsmachine aanschaffen. Dit plan is volgens Trinidad in de wacht gezet. Ze wacht de uitslag af van een rapport van het Nederlandse TNO. “Het zou kunnen zijn dat uit het rapport komt dat aangespoeld plastic anders verwerkt moet worden dan dat wat gescheiden opgehaald wordt.”