Karton inzameling bij Selibon | foto: Belkis Osepa

Karton inzameling bij Selibon | foto: Belkis Osepa

KRALENDIIJK – Het Bonairiaanse afvalbedrijf Selibon neemt de taken om afval te scheiden en te verwerken over van Bon Recycling bv. Dit lokale bedrijf stopte sinds eind vorig jaar met het recyclingwerk.

Bon Recycling startte in 2011 en groeide uit tot een bloeiend bedrijf. In 2012 tekent Bon Recycling een samenwerkingscontract met Selibon (Servisio di Limpiesa Boneiru) over het inzamelen en verwerken van onder andere plastic, papier en karton, schroot, autobanden, glas, frituurvet en olie, witgoed en andere oude apparaten.

Belkis Osepa in gesprek met Randy Leonora, manager operations Selibon

Recyclingactiviteiten
Directeur Rudsel Leito van Selibon zegt dat Bon Recycling in oktober vorig jaar heeft laten weten dat zij hun recyclingactiviteiten verminderen. Het recyclingbedrijf zelf is niet bereikbaar voor commentaar. Gezaghebber Edison Rijna was tot zijn benoeming vorig jaar één van de directeuren van Bon Recycling. Volgens Leito houdt Bon Recycling zich nu alleen bezig met autowrakken en ijzer.

Het scheiden, verzamelen en verwerken van afval past in de staatkundige veranderingen sinds 10 oktober 2010. Het eiland moet rekening houden met nieuwe wetten en regelgeving die een verantwoord afvalbeleid en afvalbeheer noodzakelijk maken. Daarvoor is ook een meerjarenplan opgesteld, dat nog bij de lokale overheid ligt voor accordering. Het afvalbeleid van Bonaire moet nog worden vastgesteld als het gaat om de nieuwe taken om afval gescheiden in te zamelen en te recycleren.

Geperst karton | foto: Bon Recycling

Geperst karton | foto: Bon Recycling

Persmachines
Selibon gaat zelf door met de afvalscheiding en -verwerking van afvalstoffen. Bij de milieustraat van Selibon kunnen Bonairianen continu hun afval afgescheiden inleveren. Leito: “We hebben een aantal machines van Bon Recycling overgenomen voor de afvalverwerking. Ook hebben we een nieuwe persmachine gekocht die eind februari geleverd wordt. Het afval wordt gescheiden gehouden bij de Landfill in Lagun. In maart beginnen we met de papier- en kartonverwerking.”

Sinds bekend werd dat Bon Recycling zich niet meer bezig houdt met afvalscheiding en -verwerking, rees de vraag op of al het afval nu weer in de kliko’s terecht komt. Randy Leonora, manager operations bij Selibon, roept Bonairianen op om hun afval te blijven scheiden.

Glas
Hoewel recycle materialen gescheiden worden ingezameld, is er vooralsnog alleen voor papier en karton een definitieve oplossing voor de verwerking. Leonora: “Voor glas moeten we nog een alternatief bedenken hoe de verwerking plaats gaat vinden. We willen een lokaal bedrijf vinden voor glasverwerking.”

Selibon moet de komende tijd de financiering van vooral de bijkomende taken voor afvalscheiding en verwerking analyseren. Voorlopig wordt het werk met de eigen financiën bekostigd. Een aantal andere projecten wordt nu al gefinancierd door het ministerie van Infrastuctuur en Milieu, zegt Leonora. “We zullen meer financiën nodig hebben. Daarover moeten we met de lokale overheid praten.”

Door Belkis Osepa