Foto: Caribisch Netwerk

ROTTERDAM –  Hoewel het percentage minder zal zijn dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, zullen veel Caribische Nederlanders vandaag op de PVV stemmen. Dat verwacht onderzoeker Aziz El Kaddouri, van de EtnoBarrometer. De belangrijkste drijfveer is de angst voor islamisering en criminaliteit.

Alhoewel de opkomst onder Caribische Nederlanders het laagst is van alle Nederlanders met een migratieachtergrond, stemt volgens El Kaddouri tien tot zelfs vijftien procent PVV. Onder Turken en Marokkanen is dat amper één procent.

Door Sam Jones

EtnoBarometer peilt de opkomst, stemkeuze en stemmotieven van Nederlanders met een migratieachtergrond. Het gaat dan om Turken, Marokkanen, Surinamers en Caribische Nederlanders.

‘Antillianen voelen zich verdrongen door nieuwkomers en asielzoekers’

Hoe is het hoge percentage PVV-stemmers onder Antillianen te verklaren? Volgens El Kaddouri ligt het vooral aan hun maatschappelijke positie. “Het zijn vooral mensen die in oude wijken wonen”, zegt hij.

“Als je geen werk hebt, je moeilijk aan een huis komt, de buurt onveilig is, dan wordt dat al heel gauw aan moslims verweten. En de PVV wakkert die angst aan. Antillianen voelen zich verdrongen door nieuwkomers en asielzoekers. Ze komen op een tweede plan terecht en Geert Wilders neemt het voor hun op.”

‘Werkloosheid en onveiligheid worden aan moslims verweten. De PVV wakkert die angst aan’

Toch neemt de steun voor PVV onder Caribische Nederlanders ook af. El Kaddouri verwacht dat dit jaar minder Antillianen op PVV zullen stemmen doordat ‘de grote landelijke partijen zoals VVD en CDA de radicale standpunten van de PVV overnemen’. “Met de komst van Forum voor Democratie van Thierry Baudet, zie je dat Geert Wilders minder populair wordt. Ook onder Antilliaanse Nederlanders”.

Ook lokale partijen, met name in de grote steden, zoals Leefbaar Rotterdam, zullen volgens El Kaddouri meer Caribische stemmers trekken omdat ze ook in het PVV-vijvertje vissen. Hij voorspelt zelfs een leegloop bij de partij van Wilders.

El Kaddouri verwacht tenslotte dat de opkomst onder Caribische Nederlanders zal tegen vallen. “Je ziet dat Antillianen over het algemeen de weg naar de stembus minder weten te vinden en dat zal dit jaar niet anders zijn”.

‘Nog meer dan bij andere Nederlanders willen Antillianen snel resultaat van hun stemkeus zien’

Landelijk ging vorig jaar veertig procent stemmen en bij de verkiezingen voor de gemeenteraad was dat de vorige keer dertig procent. Dat is een stuk minder dan bij andere migrantengroepen. Want daarvan ging een kleine vijftig procent vorig jaar naar de stembus.

Nog meer dan bij Nederlanders zouden Caribische Nederlanders snel resultaat van hun stemkeus willen zien; aanpak van criminaliteit, werk, een huis. Volgens El Kaddouri is het onterecht om zelfs binnen vier jaar te verwachten dat er direct iets veranderd. Ook stadspartijen of een partij als de PVV zijn daartoe niet in staat blijkt de afgelopen vier jaar.