Foto: John Samson

WAALWIJK – Het is een zorgelijke ontwikkeling dat ‘nog weinig Antillianen politiek actief zijn’, stelt oud-gevolmachtigd minister Roderick Pieters van Curaçao.

In de afgelopen jaren waren er verschillende Caribische raadsleden in Nederland, zoals Ana Alcantra in Amsterdam, Gilbert Isabella in Utrecht en Edwina Molina in Almere. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart is de Curaçaose Yvette IJpelaar-Alias haast het enige Caribische raadslid.

“Dit is een wake-up-call voor de Antilliaanse gemeenschap. Als je niet aan tafel zit, wordt er over jou besloten”, waarschuwt Pieters. “Ik vind het jammer en een gemiste kans om te zien hoe weinig Antillianen politiek actief zijn, terwijl de gemeentepolitiek veel meer macht heeft gekregen.”

Caribische politicus staat laag op lijst
Yvette IJpelaar is al 12 jaar raadslid in de gemeente Waalwijk (Noord-Brabant). Opmerkelijk is dat zij dit keer op eigen kracht een zetel wist te behalen met haar nieuwe partij Lijst IJpelaar. De paar andere Caribische kandidaten is het niet gelukt: zij stonden laag op de verschillende partijlijsten en daarmee op een bijna onverkiesbare plek.

Volgens oud-gevolmachtigd minister Pieters is het een dringende zaak geworden voor bijvoorbeeld de Antilliaanse organisaties om ‘onze eigen mensen te motiveren’, zodat zij weer politiek actief worden bij de verschillende partijen in Nederland. “Of te doen zoals mevrouw IJpelaar, een eigen partij oprichten.”

Kans om raadslid te worden

Voor Jeanella Dosset uit Curaçao is er nog hoop. Zij maakt in haar gemeente Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland) nog steeds kans om raadslid te worden, als een gekozen partijgenoot aftreedt of wethouder wordt. Haar partij Gemeente Belangen haalde vijf zetels, terwijl Dosset op plek zes staat.

In de tussentijd mag Dosset als actieve burger haar partij vertegenwoordigen in een commissie over welzijn, onderwijs en sociale zaken.