Kandidaat-Kamerlid Gladys Albitrouw voor het partijkantoor van Denk in Rotterdam – foto: Pieter Hofmann.

ROTTERDAM – De nieuwe partij Denk heeft speciale plannen voor Antilliaanse Nederlanders bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Maar Denk is er niet in geslaagd om een Antilliaanse Nederlander op de kieslijst te krijgen. Ook hebben Antilliaanse kiezers weinig interesse.

Denk wil meer gelijkheid voor Antillianen, zowel in Nederland als op Bonaire, Saba en Sint Eustatius – bijzondere gemeenten van Nederland sinds 2010. Voor de bijzondere gemeenten wil de partij dezelfde zeggenschap en zorg als Europees Nederland. Ook is er veel aandacht voor discriminatiebestrijding. Of kiezers in Caribisch Nederland warmlopen voor Denk is onbekend.

Aziz el Kaddouri van onderzoeksbureau Etnobarometer in gesprek met Pieter Hofmann

In Europees Nederland stemmen de meeste Antillianen op de PVV, daarna volgen PvdA en D66. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kantar Public. Zij ondervroegen 118 Antilliaanse Nederlanders.

Gladys Albitrouw (34), kandidaat-Kamerlid voor Denk: “Er is veel onvrede over de staat van ons land onder mensen met alle achtergronden. Maar ze zoeken het bij een partij die er niet voor hen is. Kijk naar de Bosmanwet, daar was de PVV voorstander van. Ik denk dat ze echt niet weten dat wat de PVV agendeert tegen hun belang ingaat.”

Antilliaanse kiezers
In het onderzoek van Kantar Public kreeg Denk geen enkele Antilliaanse stem. Volgens Glenn Helberg, lijstduwer van Artikel 1, heeft Denk nog geen ‘trackrecord’ onder Antilliaanse kiezers. “Zeggen wat je voor de Antilliaanse gemeenschap wilt doen, maakt nog niet dat mensen je geloven.”

“Daarnaast wordt stemgedrag van Antillianen deels bepaald door wie ze kennen. Ze vragen zich af: wie heb ik gesproken? Kent iemand anders ze?”, zegt Helberg.

John Leerdam, lijstduwer van de PvdA: “Ik denk dat Antillianen het gevoel hebben dat Turkse en Marokkaanse gemeenschappen ten onrechte meer aandacht krijgen.”

Onderzoeker Aziz el Kaddouri van onderzoeksbureau Etnobarometer: “Als je kijkt naar de Caribische gemeenschappen, daar spelen andere problemen dan Denk aankaart. Ik zou ze adviseren om daar zichtbaarder te worden, dan kweken ze ook meer goodwill.”

Kandidaten
Denk heeft – ondanks een aantal sollicitaties – geen Antilliaanse kandidaten op de lijst. Albitrouw: “We hebben meerdere stagiairs van Curaçaose afkomst gehad, en ook een aantal leden. Ook op bijeenkomsten krijgen we veel interesse van Antillianen.”

Helberg, op de vraag of een Antilliaanse kandidaat ook Antilliaanse stemmen zou trekken: “Dat hangt dan wel van die Antilliaan af. Maar als ik kijk naar de partijstructuur van Denk, zie ik nergens Antillianen zitten. Als je werkelijk wilt, zet je die op verschillende niveaus neer.”

El Kaddouri: “Het beeld van Denk als partij voor en door Turken helpt ook niet mee. Ze hebben geprobeerd te scoren met dekolonialisering van straatnamen en zwarte piet, maar dat is niet echt gelukt.”

Ongelijkheid
Met de zogeheten Caribisch Nederland-special in haar verkiezingsprogramma besteedt Denk veel aandacht aan Caribisch Nederland, waar 14 duizend stemgerechtigden wonen. In Nederland wonen veel meer Antilliaanse stemgerechtigden. Albitrouw: “Wij bekijken het vanuit het oogpunt van rechtvaardigheid. Wij willen dat mensen in Caribisch Nederland ook rechtvaardig behandeld worden.”

Dit was volgens Albitrouw niet het geval toen alle landen in het Koninkrijk mee mochten praten over een Rijkswet, maar de eilanden zelf geen stemrecht hadden. Albitrouw: “Bij de behandeling van Rijkswetten moeten de eilanden een even grote inbreng hebben als de Tweede Kamer.”

Denk wil ook gelijkheid voor de eilanden op het gebied van zorg. Op dit moment krijgen bewoners in Caribisch Nederland slechtere zorg dan de rest van Nederland. Ook krijgt discriminatiebestrijding grote prioriteit, onder meer bij het Openbaar Ministerie.

Door Pieter Hofmann