Foto: Saba Conservation Foundation

THE BOTTOM – Het herstel en het klimaatbestendig maken van de Sabaanse koraalriffen blijft centraal staan voor de Saba Conservation Foundation. Projecten met kunstmatige leefgebieden zorgen nu voor het herstel van de riffen. “8 procent van het rif is nog stabiel”, zegt Ayumi Kuramae, Sababank functionaris en wetenschappelijk coördinator van de Saba Bank Management Unit.

De Sababank is een extreem rijk gebied met een zeer hoge biodiversiteit aan vissen, koralen, algen en sponzen en is met een omvang van 2.200 vierkante kilometer een van de grootste ter wereld.

De Sababank onderhoudt twee van de belangrijkste bronnen van inkomen op Saba, namelijk de visserij en de duikindustrie. Vissers zijn afhankelijk van de bank, waar veel Caribische kreeften en snappers te vangen zijn.

Duiktoerisme
De duikindustrie is ook sterk afhankelijk van het onderwaterpark: “er zijn veel haaiensoorten zoals de Caribische rifhaai, tijgerhaaien en verpleegstershaaien te vinden. Deze typische soorten trekken duiktoeristen aan, wat weer goed is voor de lokale economie”, zegt Kuramae.

Het doel van de Saba Conservation Foundation is om de Sababank klimaatbestendig te maken. Ze bestuderen wat er belangrijk is om de bank bestand te maken tegen ecologische dreigingen en verwoestende orkanen zoals Irma en Maria. Daarom wordt er ingezet op het verzamelen van fundamentele wetenschappelijke gegevens als basis voor een goed beleid.

Verzamelde koraalmonsters worden bevestigd aan een ladder in de koraalkwekerij. Foto: Saba Conservation Foundation

Uitdagingen
Net als alle zee-ecosystemen heeft de Sababank te maken met de opwarming van de aarde en het verbleken van het koraal omdat de oceaan verzuurt. Dit bedreigt de basis van de Sababank, namelijk de koraalriffen. Olietankers die dichtbij langsvaren en de groei van algen op de riffen zijn andere bedreigingen voor de bank.

Afbraak van het rif door uitgeworpen ankers, illegale visserij en ook invasieve soorten zoals de koraalduivel (lion fish) is nog steeds problematisch. De Universiteit van Wageningen en Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies (IMARES) hebben het ecosysteem van het koraalrif op de Sababank in 2014 bestudeerd. De studie had als doel om advies te geven aan de Saba Conservation Foundation over het beheer van het Saba Marine Park. De universiteit werkte hiervoor ook samen met Sabaanse vissers.

Bedreigingen van ver
Maar sommige bedreigingen zijn moeilijk te bestrijden, zegt Kuramae. “Niet alleen omdat we maar een kleine capaciteit hebben voor zo’n groot gebied, maar ook omdat deze bedreigingen van buureilanden afkomstig zijn of meekomen op zeestromen van ver, die buiten onze lokale wetgeving vallen.”