Zakjes met sperma en eicellen worden eens per jaar losgelaten door koraal (foto door Carmabi)

Zakjes met sperma en eicellen worden eens per jaar losgelaten door koraal (foto door Carmabi)

WILLEMSTAD – Het is treurig gesteld met het koraal in het Caribisch Gebied. “Op veel plekken is de schade onherstelbaar, maar er zijn nog riffen die het beschermen waard zijn”, stelt marine bioloog Mark Vermeij.

 
Ook op Curaçao is de situatie schrijnend. Oostpunt is één van de weinige plekken waar het koraal nog toeneemt.
Vermeij sprak daarom samen met onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran vorige week op het Parlentino overleg in Panama over de toekomst van de koraalriffen in Midden- en Zuid-Amerika.

 
Vermeij legt het belang van Oostpunt uit aan verslaggever Elisa Koek

 
Vermeij en Sulvaran legden tijdens het Parlentino-overleg de nadruk op het beschermen van de Caribische koraalriffen door internationale wetgeving. “Het plan is erg goed ontvangen en iedereen lijkt zich nu beter bewust te zijn van de nood om koraalriffen te beschermen. Voor een groot deel van het Caribisch gebied is het al te laat, maar voor andere gebieden moet men nu in actie komen. Curaçao bestaat voor een derde uit rif dat onherstelbaar is vernietigd, voor een derde uit rif dat nog te redden valt en slechts voor één derde uit rif dat gezond is en door blijft groeien in de huidige situatie. Dat laatste deel betreft onder andere Oostpunt.”

 
De reden dat Oostpunt belangrijk is voor het hele rif van Curaçao is voornamelijk de groei van ‘baby koraal’. “De larven van het koraal gaan met de stroming mee richting het Westen”, vertelt de bioloog. “Ze vestigen zich langs de hele zuidkust. De baby’s zorgen er dus ook voor dat de rest van de kust vernieuwd wordt en in leven blijft.”

 
Delen van Oostpunt verkopen
Coral Reef Alliance heeft meerdere malen aangeboden om te helpen een gedeelte van Oostpunt te verkopen, zodat de onderwaterwereld in de aangrenzende zee afgeschermd blijft van stress en vervuiling. “Deze organisatie heeft de connecties en expertise om rijke donoren te vinden en heeft in het verleden soortgelijke aankopen gefaciliteerd”, vertelt Vermeij. “Er is zelfs al gebleken dat er belangstelling is voor Oostpunt. ”

 
Alle partijen een ‘go’
Volgens Vermeij betekent dit niet dat Oostpunt niet ontwikkeld kan worden, maar dat het deel waarin de meest bijzondere natuurwaarden voorkomen, een beschermd natuurgebied wordt. “Deze oplossing moet worden opgenomen in het totaalpakket van de ontwikkeling van Oostpunt. Een deel wordt ontwikkeld en een deel wordt beschermd vanwege de riffen. Vanzelfsprekend moet Willy Maal, eigenaar van het gebied, gecompenseerd worden.” Volgens Vermeij is de overheid ook op de hoogte van de intenties van Coral Reef Alliance. “Zodra alle partijen een ‘go’ geven, kan het plan van start gaan.”

 
Beslissing ligt bij Maal
Eigenaar van Oostpunt Willy Maal begrijpt niet dat andere partijen plannen maken voor het gebied dat zijn eigendom is. “Het lijkt alsof Carmabi nu als een soort makelaar optreedt. Ik vind de plannen nogal eenzijdig en het is uiteindelijk toch aan mij om een beslissing te maken over de toekomst van Oostpunt. Niemand kan dit voor mij doen.” Of Maal tegen het voorstel is van Coral Reef Alliance, kan hij niet zeggen.

 
Door Elisa koek