Twan Stoffers stagiaire van de Universiteit van Wageningen en IMARES - foto: Hazel Duran

Stagiaire Twan Stoffers van de Universiteit van Wageningen en IMARES – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – De Universiteit van Wageningen en Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies (IMARES), met stagiaire Twan Stoffers als vertegenwoordiger, bestuderen het ecosysteem van het koraalrif op de Saba Bank.

De studie heeft als doel om advies te geven aan de Saba Conservation Foundation over het beheer van het Saba Marine Park. Stoffers werkt hiervoor ook samen met Sabaanse vissers.


Jimmy van Rijn van het Saba National Marine Park heeft samen met Stoffers onderwatercamera’s geplaatst in gebieden rond de Saba Bank, om zo de interacties tussen vissoorten en hun natuurlijke woonplaats te bestuderen.

Impact
Stoffers rond zijn stage over vier maanden af. De data die hij verzamelt bevat informatie over de Saba Bank en de vissen eromheen. “Wij zijn hier om de Saba Bank te leren kennen en de structuur te begrijpen,” zegt Stoffers. “In de conclusies van mijn rapport hoop ik iets te zeggen over de visserijdruk op de Saba Bank en de impact die dit heeft op de visgemeenschappen.”

MARES voert de studie in opdracht van Nederland uit. IMARES levert het rapport in mei in bij de Nederlandse overheid. In een later stadium wordt het rapport gepresenteerd aan de Sabaanse gemeenschap.

Door Hazel Durand