Foto: NTR

AMSTERDAM/ROTTERDAM – De eerste zwarte partij in Nederland is een feit. U-buntu Connected Front (UCF) heeft zich in Amsterdam en Rotterdam ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Maar of de Afro-partij succesvol zal zijn, betwijfelt Aziz El Kaddouri van het onderzoeksbureau EtnoBarometer.

De naam van de partij, U-buntu Connected Front, komt uit Afrika en betekent respect, solidariteit en eenheid. “Je bent ubuntu als je zelfvertrouwen hebt en opkomt voor mensen die vernederd of onderdrukt worden”, legt initiatiefnemer, Iwan Leeuwin uit. “Vertaalt naar de Nederlandse situatie kom je uit bij slavernijverleden en racisme”, zegt de oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam.

“Je wint geen zetels met één thema zoals discriminatie”

Kaddouri, die met EtnoBarometer onderzoek doet naar het kiesgedrag van etnische minderheden in Nederland, ziet echter weinig winst voor UCF weggelegd. “De partij voegt nu nog niets toe aan het politieke landschap. De partij heeft thema’s die meer partijen claimen. En je wint geen zetels met één thema zoals discriminatie.”

Thuis voelen
Toch voelen aanhangers van UCF zich ‘niet thuis bij andere partijen zoals DENK of BIJ1 van Sylvana Simons’. “DENK is voor de Turken en Sylvana Simons is voor Surinamers”, meent bestuurslid Ronald Schenkers. Zelf komt hij uit Curaçao. “Andere politieke partijen, GroenLinks, SP en de PvdA, zetten allochtonen alleen op de lijst om allochtone kiezers te lokken. Die partijen komen ook niet op voor issues die zwarte Nederlanders belangrijk vinden.”

UCF-bestuurslid Ronald Schenkers in gesprek met Sam Jones

Omdat UCF een beperkte doelgroep heeft, is ook het aantal te vergaren stemmen beperkt. Slechts 20-25 procent van de mensen uit de doelgroep van UCF gaat volgens de metingen van Etnobarometer stemmen. “Met voornamelijk het thema discriminatie in je programma ben je niet interessant genoeg”, aldus Kaddouri. “Iemand uit Afrika heeft andere zorgen dan iemand uit de Caraïben.”

Breed programma nodig
Volgens Kaddouri maken nieuwe partijen zoals UCF alleen een reëele kans als ze een breed programma hebben met thema’s als huisvesting, zorg, openbaar vervoer en werkgelegenheid.

“Als het Sylvana al niet lukte, dan zal het een onbekende partij zeker niet lukken”

UCF wil dat in het onderwijs meer aandacht wordt besteed aan de Nederlandse rol in het slavernijverleden. Racisme en etnisch profileren moet een halt worden toegeroepen. Maar er moet ook gewerkt worden aan de zwarte identiteit van Nederlanders met een Afrikaanse achtergrond. Schenkers vindt dat leerlingen met een Caribische of Surinaamse achtergrond Papiamentu of Sranang op school moeten kunnen kiezen. “Turken en Marokkanen kunnen goed Nederlands. We moeten voorkomen dat onze talen ondergesneeuwd raken.”

Sterke lijsttrekker
En dan is er nog het de rol van de lijsttrekker. “Een sterke lijsttrekker is zeker voor een nieuwe partij van essentieel belang”, merkt Kaddouri op. De lijst van UCF wordt door de Amsterdamse oud-GroenLinks fractievoorzitter, Iwan Leeuwin, aangevoerd. “Als het Sylvana Simons in Rotterdam al niet lukte om één zetel te halen met Artikel 1, dan zal het een onbekende partij met dito lijsttrekker zeker niet lukken”, voorspelt Kaddouri.

De partijleden van U-buntu Connected Front (UCF) – Foto: UCF