demonstratie tijdens AfroChic - foto: Jamila Baaziz

demonstratie tijdens AfroChic – foto: Jamila Baaziz

AMSTERDAM – Natural hair is in opkomst in Nederland. Steeds meer donkere vrouwen durven het aan om te stoppen met relaxen, weaven en vlechten.

“Vrouwen zijn steeds bewuster en beseffen dat ze er mogen zijn en zich niet hoeven aan te passen aan westerse idealen”, zegt Sjamira Roseburg, organisator van natural hair-event AfroChic afgelopen zaterdag.

Reportage over natural hair op AfroChic (bijdrage: Jamila Baaziz)


Ruim 200 dames met weelderige afro’s, volle bossen krullen, dreadlocks, korte koppies, buns en vlechten in alle soorten en maten wisselen zaterdag haartips met elkaar uit, kopen verzorgingsproducten voor hun kroeshaar en luisteren naar elkaars ‘hair journeys’. De boodschap is duidelijk: natural hair mag gezien worden anno 2014.

Roots
“Als vrouwen hun haar omarmen, omarmen ze ook hun roots”, zegt gastspreker Sylvana Simons, die haar natuurlijke haar weer ontdekte na meer dan twintig jaar experimenteren met allerlei stijlen. De natuurlijke look past ook in een bredere ontwikkeling, ziet de presentatrice. “We worden steeds individualistischer en conformeren minder aan de geldende normen. Dat geldt ook voor ons haar. We durven het nu te laten groeien zoals het is. De traditie om het te ontkroezen, vlechten en weaven om het te laten lijken op het haar van onze niet-kroezende medemens is voorbij.”

Dankzij internet kan iedereen de wereldwijde trends voor black hair op de voet volgen. Er wordt flink over geblogd en verzorgingsproducten zijn steeds makkelijker verkrijgbaar: “Je moet vaak nog wel naar een toko, maar zelfs in de drogist kun je nu ook wel producten voor kroeshaar vinden”, weet een bezoekster met een afro.

Toch valt er altijd wel wat bij te leren over het verzorgen van kroeshaar. Tijdens een workshop van een Frans blogster stijgt flink wat geroezemoes op als zij een speciale borstel te voorschijn tovert om het haar van een model te stylen. Vele dames maken een foto en nemen zich voor hem online te bestellen. Want: “Wij houden niet van een bad hair day.”

Acceptatie
Hoewel natural hair in Nederland steeds normaler wordt, zijn er nog steeds mensen die ongevraagd aan kroeshaar willen voelen of er opmerkingen over maken. “Het is wel normaler geworden dan vroeger”, spreekt een dame met een volle bos donkere krullen uit ervaring. “Toen wilden collega’s nog wel eens aan mijn haar zitten, of zeiden ze dat ik op Diana Ross of Tina Turner leek. Maar dat bedoelen ze niet per se vervelend.”

Sylvana Simons weet dat natural hair nog steeds niet voor iedereen gewoon is: “Als ik met mijn afro op tv ben geweest komt er altijd een stortvloed aan opmerkingen via social media. Gewoon, omdat het kan.” Toch weerhouden eventuele domme opmerkingen de aanwezigen er niet van om hun natuurlijke look te houden. Roseburg: “ Ik heb chemicaliën gebruikt, weaves gehad, ik heb van alles gedaan, maar  nu ben ik de echte Sjamira. Het is toch raar om het haar waarmee je geboren bent niet te accepteren?”

Door Jamila Baaziz

deelnemers van Miss Black Hair verkiezing - foto: Jamila Baaziz

deelnemers van Miss Black Hair verkiezing – foto: Jamila Baaziz