Foto: The Daily Herald | Althea Merkman

ORANJESTAD – Kiezers op Sint-Eustatius hebben zich tijdens de Tweede Kamerverkiezingen massaal achter hun ‘eigen’ kandidaat Koos Sneek geschaard. Hij nam als kandidaat nummer 49 op de lijst van het CDA aan de verkiezingen deel.

Het eilandsraadslid van de Democratische Partij (DP) vergaarde 335 stemmen. In totaal namen 436 van de 1.875 kiesgerechtigde Statianen aan de verkiezingen deel.

Aan de vooravond van de verkiezingen deed Progressive Labour Party (PLP) via een lokaal radiostation een oproep aan kiezers om niet aan de stemming deel te nemen en uiting te geven aan hun onvrede met Nederlandse overheid. Sneek daarentegen zegt dat hij er trots op is dat hij de kans heeft gekregen om Statia’s eerste vertegenwoordiger in de Kamer te worden.

CDA-kandidaat Koos Sneek brengt zijn stem uit. Foto: The Daily Herald | Althea Merkman

Eerste stap
“Het is een eerste stap en ik hoop dat de volgende keer meer mensen op het eiland de gelegenheid krijgen om zich kandidaat te stellen. Het idee is om meer mensen te betrekken bij de verkiezingen, omdat de Nederlandse regering ook onze regering is. Zij vertegenwoordigen ook ons. De inwoners van Caribisch Nederland zouden ook hun stem moeten uitbrengen. Het zou goed zijn als er meer kandidaten van de eilanden zouden zijn, en niet alleen ik”, laat Sneek weten.

Dankzij zijn kandidaatstelling won het CDA de verkiezingen op Statia met een overgrote meerderheid. D66 eindigde op een tweede plaats met 27 stemmen. GroenLinks was goed voor 15 stemmen, en Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, eindigde op de vierde plaats met 14 stemmen.

De stemmen worden geteld. Foto: The Daily Herald | Althea Merkman

Zwarte vrouwelijke lijsttrekker
“Ik heb op Simons gestemd, omdat zij de eerste zwarte vrouwelijke lijsttrekker is. Haar partij vertegenwoordigt heel Nederland, mensen van de Cariben en uit Nederland, en mensen van verschillende overtuigingen en religies”, laat een Statiaanse kiezer weten.

De PVV en SP kregen ieder acht stemmen. De VVD moest het met zes stemmen doen en PvdA deed het niet veel beter met vijf stemmen. ChristenUnie was goed voor vier stemmen. Partij voor de Dieren kreeg drie stemmen en 50PLUS en Forum voor Democratie (FvD) elk twee.

Een student uit Nederland heeft gemengde gevoelens aan de verkiezingen overgehouden. “Ik ben nu negen maanden op het eiland. Ik ben ver van huis en hoop dat er goede leiders in de regering komen. Veel van mijn vrienden op het eiland zijn niet gaan stemmen. De afstand tussen Nederland en Statia maakt de dingen heel gecompliceerd.”