Ilfredo Regales -foto: Sam Jones Productions

Ilfredo Regales -foto: Sam Jones Productions

SPAKENBURG -‘ Niet zeuren, maar hard werken!’ Dat is het devies van Ilfredo Regales. Hij is de enige Antilliaan die mee doet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Spakenburg.

Een bescheiden man met een uitgesproken mening, die voorstander is van de Bosmanwet.

Reportage over Ilfredo Regales (bijdrage: Sam Jones)

Regales (58) is een conservatieve man. Hij staat op de verkiezingslijst van de Spakenburgse Vrijheidspartij (SVP) die voor behoud van de westerse cultuur is en sympathiseert met de PVV van Geert Wilders en de streng gelovige SGP. Op plaats nummer vier staan is niet gunstig. De partij is momenteel met één zetel vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Maar ze hopen minimaal vier zetels binnen te halen.

Met de uitgangspunten van de Spakenburgse Vrijheidspartij heeft Regales geen moeite. Integendeel. In dat behoud van de ‘westerse cultuur’ kan hij zich prima vinden:  “Je bent hier te gast,” zegt Regales, “en dan moet je je aanpassen.” De PVV is de partij waarmee de partij van Regales nog de meeste affiniteit heeft. Vooral als het gaat om de visie op de islam. De gelijkheid tussen man en vrouw vindt hij het belangrijkste dat – volgens hem – niet terug te vinden is bij de islam. De Curaçaoënaar zelf is van katholieke huize. Dus eigenlijk is hij een een dubbele minderheid in het overwegend streng protestantse dorp. Maar last heeft hij er niet van. Integratie is zijn motto.

De gepensioneerde goudsmid woont al jaren in Spakenburg. Hij kwam er wonen omdat zijn zus er al was en is er eigenlijk blijven hangen. In de jaren tachtig verhuisde hij weer naar Curaçao, maar de Antilliaan woont nu al weer sinds 2005 in Spakenburg. Regales is geen spraakwaterval. Het is voor hem ook de eerste keer dat hij in de politiek zit. En de keus voor de SVP is bewust. De Curaçaoënaar wil vooral lokaal actief zijn maar dan met accent op hard werken en niet zeuren. Hij kan zich goed vinden in de standpunten van de PVV en de SGP: buitenlanders weren als ze geen werk hebben of iets toevoegen.

Vóór Bosmanwet
Een mevrouw die hij tijdens zijn flyercampagne tegenkomt wil van hem weten wat hij van plan is met de zorg voor ouderen. Regales vindt het triest dat daarop bezuinigd wordt. Zijn partij zou dat niet doen. Ouderen zijn belangrijk want ze hebben Nederland opgebouwd.

Ook wat de Antillen betreft is de rustig pratende Regales streng. Hij is voorstander van de Bosmanwet die, als die er komt, het voor kansarme Antillianen moeilijk maakt om zich in Nederland te vestigen. Regales vindt dat Curaçao zijn problemen met kansarmen zelf moet oplossen.

Door Sam Jones