DEN HAAG – Nederland is ook bereid om geld beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van Sint-Maarten als een demissionair of interim-kabinet akkoord gaat met de voorwaarden. 

Knops zei woensdag dat de Nederlandse regering het hulpfonds wil realiseren ‘met elk kabinet dat bereid is tot samenwerking en onze voorwaarden heeft aanvaard’. “Randvoorwaarde is en blijft echter wel dat de voorstellen voor grensbewaking en de Integriteitskamer worden onderschreven.”

Eerder zei Knops liever zaken te willen doen met een missionair kabinet, om te voorkomen dat afspraken over het fonds ‘teruggedraaid’ zouden kunnen worden na de verkiezingen: ‘De meerderheid die vandaag er is, is niet zeker voor de komende tijd. Dus dat zorgt voor een politiek onzekere situatie.’

Hulpfonds
Knops waarschuwde woensdag dat Nederland de hulp aan de wederopbouw onmiddellijk zal stoppen als de afspraken door een nieuwe regering verandert. “Dus feitelijk kun je zeggen dat de inwoners van Sint-Maarten door hun keuze bij verkiezingen dadelijk het lot in eigen handen hebben”, zei Knops.

“Op het moment dat een nieuwe regering terugkomt op de afspraken, dan kan het niet anders zijn dat Nederland de hulp voor de wederopbouw opschort of stopzet. Wij zijn betrouwbaar aan onze afspraken, en wij verwachten dat ook van de andere kant.”

Financiering
De staatssecretaris kon woensdag nog geen bedrag noemen dat Nederland beschikbaar wil stellen voor het hulpfonds. “Simpelweg omdat de besluitvorming daarover nog niet is afgerond. Maar het zal een fors bedrag zijn; dat kan ik u zeggen”, aldus Knops tegen de Tweede Kamer. “Ik zal u op zeer korte termijn informeren als daar meer informatie over is. Dat kunt u spoedig verwachten.”

Zijn voorganger, minister Ronald Plasterk, had het over ‘honderden miljoenen’. De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten sprak eerder over miljarden om de schade te herstellen.

Het kabinet vindt, net als de Tweede Kamer, dat er in ieder geval ‘duurzame oplossingen’ moeten komen voor huizen en energie op het eiland.