Foto: John Samson

DEN HAAG – Ook de kersverse regering in Nederland houdt vast aan de voorwaarden die aan Sint-Maarten zijn gesteld voor honderden miljoenen euro’s voor wederopbouw van het eiland. Dat verklaarde staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) vrijdag na afloop van de Rijksministerraad.

Premier William Marlin zei eerder dat het autonome eiland op deze manier wordt ‘gegijzeld’ na orkaan Irma, omdat het haar zelfbestuur aan Nederland zou gaan inleveren in ruil voor geld, is zijn overtuiging. Hij wil meer tijd, maar Nederland geeft hem tot 31 oktober de tijd om in te stemmen.


Staatssecretaris Raymond Knops (CDA)
na afloop van zijn eerste Rijksministerraad

De vrees is dat het geld dat straks vanuit Den Haag vrijkomt, in de verkeerde handen vallen. Nederland eist dat Sint-Maarten eerst een Integriteitskamer opricht die bestuurlijke corruptie onderzoekt. Ook moet het eiland instemmen met grenscontroles door de Koninklijke Marechaussee.

Gaat Nederland ingrijpen?
De kans is groot dat Nederland volgende week een Rijksministerraad bijeenroept om het bestuur van het eiland alsnog te dwingen. Dat kan via artikel 51 van het Koninkrijksstatuut, als laatste redmiddel.

De nieuwe staatssecrataris Raymond Knops wilde niet op die mogelijkheid ingaan. Vanuit de Tweede Kamer is er in ieder geval grote politieke steun om in het autonome bestuur van het eiland te grijpen. Knops zei vrijdag ‘de hoop’ te hebben dat Sint-Maarten in de komende dagen zal instemmen met de voorwaarden.

Het geduld is sinds begin dit jaar al op in Den Haag: het eiland ging al in 2015 akkoord over zo’n Integriteitskamer, maar de regering van premier Marlin wil nieuwe afspraken.

Miljoenen euro’s
Sinds de verwoesting door orkaan Irma heeft Nederland 55 miljoen euro aan noodhulp richting Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius gegaan, maakte Knops vrijdag bekend. Het geld voor het hulpfonds wat nog moet komen, is bedoeld voor de wederopbouw van het eiland. Het doel daarbij is om de gebouwen orkaanbestendiger te maken.

Knops kon niet zeggen hoeveel geld er straks in het hulpfonds komt. Zijn voorganger, minister Ronald Plasterk, gaf aan dat het om ‘honderden miljoenen’ gaat. Of het om een gedeeltelijke lening gaat of een volledige gift van Nederland, blijft nog onduidelijk.

Debat op Sint-Maarten
In het parlement van Sint-Maarten werd een debat gevoerd over het invoeren van een Integriteitskamer. Premier William Marlin zei opnieuw meer tijd nodig te hebben om aan de voorwaarden te kunnen voldoen. Het debat werd na twee uur vergaderen geschorst, omdat er maar nog zeven van de vijftien parlementsleden aanwezig waren in de zaal.