Foto: John Samson

DEN HAAG – Mocht er in januari nieuwe verkiezingen komen op Sint-Maarten, lijkt een akkoord tussen Nederland en Sint-Maarten – voor een miljoenenfonds voor de wederopbouw na orkaan Irma – er niet meer te komen.

Het Sint-Maartense parlement heeft de regering van premier William Marlin donderdag weggestuurd, omdat Marlin niet volledig instemt met de strikte voorwaarden. Maar staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) wil alléén ‘zakendoen’ met een regering  die voor een langere periode gaat zitten op Sint-Maarten. Nederland vreest ervoor dat beslissingen na de verkiezingen anders ‘teruggedraaid’ kunnen worden.

Het Sint-Maartense parlement heeft donderdag ingestemd met de strikte Nederlandse voorwaarden voor een miljoenenfonds, maar dat is voor Knops niet voldoende. “De meerderheid die vandaag er is, is niet zeker voor de komende tijd. Dus dat zorgt voor een politiek onzekere situatie. Dat is precies de reden waarom ik graag van de gouverneur wil weten hoe hij daarin staat.”

Nederland wil actie
De staatssecretaris wil ‘een standpunt innemen’ na zijn gesprek met de gouverneur, het regeringshoofd en de vertegenwoordiger van de koning op Sint-Maarten. “De ministerraad steunt mij tot nu toe. En ook in de dingen die ik nog ga doen”, aldus Knops – die stelt ‘buitengewoon serieus’ te zijn om het fonds snel te gaan realiseren en wil voorkomen dat het fonds opnieuw wordt uitgesteld. “De mensen op Sint-Maarten helpen, daar is het om te doen.”

Mogelijk houdt Knops’ besluit in dat Nederland bestuurlijk gaat ingrijpen op Sint-Maarten. Tegenover de pers wilde Knops vrijdag daarover niet op ingaan.

“We willen dat het Nederlands geld goed besteed wordt. En daar willen we niet lichtvaardig over doen. Die voorwaarden staan overeind.”

Naar Sint-Maarten
De kersverse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties verwacht dat hij op z’n vroegst over twee weken naar Sint-Maarten voor kennismaking met politici en om verdere gesprekken over de wederopbouw te voeren.

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) na afloop van de wekelijkse ministerraad – Foto: John Samson