Foto: John Samson

DEN HAAG – De toezeggingen in een brief van de Sint-Maartense regering voor het Nederlandse hulpfonds na orkaan Irma, zijn niet voldoende. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) wil vandaag nog weten of premier William Marlin de voorwaarden “ondubbelzinnig onderschrijft”.

Voor de wederopbouw van het eiland na orkaan Irma, wil Nederland honderden miljoenen euro’s beschikbaar stellen. Maar tot gisteren weigerde de eilandregering om eerst akkoord te gaan met de twee Nederlandse eisen: het oprichten van een Integriteitskamer en bewaking van de grenzen door de Koninklijke marechaussee.

Onder druk van het Sint-Maartense parlement, stuurde premier Marlin op de valreep een brief naar de Nederlandse regering. Maar staatssecretaris Raymond Knops vindt dat premier Marlin geen heldere toezeggingen heeft gedaan.

Nederlandse diplomaten
Nederlandse diplomaten gaan vandaag nog een keer met de Sint-Maartense regering praten, laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten. Eerder heeft de Nederlandse regering Sint-Maarten tot 31 oktober de tijd gegeven om uitsluitsel te geven over die twee voorwaarden.

“De voorwaarden staan recht overeind; dat blijft voor Nederland een hard punt. Integriteit en een goed functionerend grenstoezicht zijn cruciaal voor een succesvol wederopbouw proces”, aldus Knops.