Foto: Pixabay

DEN HAAG – De deadline voor Sint-Maarten om ‘volledig’ akkoord te gaan met de voorwaarden voor een hulpfonds is verlopen. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) waarschuwt dat de wederopbouw vertraging gaat oplopen als het eiland woensdag alsnog niet akkoord gaat. 

Dinsdagavond is het ultimatum van twee weken verlopen, zonder een ‘duidelijk’ antwoord van premier William Marlin (NA) op de Nederlandse voorwaarden, maakt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) bekend.

De ja of nee van premier Marlin kwam er tot in de laatste uren niet, ondanks aandringen van zijn eigen parlement en van de Nederlandse diplomaten op het eiland. Ondertussen is er een nieuwe coalitie gevormd op het eilanden die de voorwaarden wel accepteert.

Hoop op positief signaal
Knops zegt het ‘goed nieuws’ te vinden ‘dat het parlement instemt met de voorwaarden’. Nederland houdt de ontwikkelingen in de gaten, zegt de staatssecretaris. “We hopen dat het positieve signaal leidt tot het onverkort overnemen van de voorwaarden. Want dan kunnen we aan de slag om mensen hulp te bieden.”

Voor Den Haag is het belangrijk dat het hulpfonds er zo snel mogelijk komt, met de garantie dat het geld niet in verkeerde handen komt. “Integriteit en goed functionerend grenstoezicht zijn cruciaal voor een succesvol wederopbouw”, zegt Knops. “Het is belangrijk voor ons dat de regering op Sint-Maarten die voorwaarden ondubbelzinnig onderschrijft. Dat is gisteren nogmaals bevestigd aan de regering op Sint-Maarten.”

De staatssecretaris heeft woensdag gebeld met de gouverneur, het regeringshoofd en de vertegenwoordiger van de koning op Sint-Maarten, om zijn zorgen te delen over de politieke situatie.

Bestuurlijk ingrijpen
“Tegelijkertijd is de politieke situatie op Sint-Maarten onvoorspelbaar”, ziet Knops. Als Sint-Maarten niet akkoord gaat, is mogelijk één van die opties dat Nederland via de Rijksministerraad bestuurlijk gaat ingrijpen op Sint-Maarten, al wil de staatssecretaris zich daar niet over uitlaten. In de Tweede Kamer is er voldoende politieke steun.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) – Foto: John Samson