Foto: John Samson

DEN HAAG – Premier Mark Rutte heeft zijn werkbezoek aan Sint-Maarten uitgesteld, vanwege een diplomatieke rel met de regering van het eiland. De Sint-Maartense premier William Marlin is fel tegen de huidige Nederlandse voorwaarden voor een wederopbouwfonds na orkaan Irma. 

Rutte zou begin november een bezoek brengen aan het eiland, maar hij vindt het nu “weinig zinvol om die kant op te gaan, zo lang er geen overeenstemming kan worden bereikt over de voorwaarden waaronder de hulp kan worden geboden”, aldus zijn woordvoerder.

In ruil voor honderden miljoenen euro’s voor de wederopbouw, eist Nederland dat Sint-Maarten eerst akkoord gaat met de grensbewaking door de Koninklijke Marechaussee en het oprichten van een Integriteitskamer – die onder leiding van Nederland bestuurlijke corruptie op het eiland moet gaan onderzoeken.

Premier Marlin zegt geen autonomie uit handen te willen geven. Hij beschuldigt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ervan de dakloze Sint-Maartenaren ‘te gijzelen’ met die voorwaarden.

Nederland houdt vast aan voorwaarden
De Sint-Maartense premier is voornemens naar Nederland te vliegen voor overleg over de huidige voorwaarden. Marlin zegt nog tijd nodig te hebben voor de Integriteitskamer. “Nederland houdt vast aan de eerder gestelde voorwaarden”, laat het ministerie van BZK dinsdag opnieuw weten. Volgens een woordvoerder is Marlin ‘nog steeds welkom op het ministerie.’