Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – “Bent u nerveus?” vraagt rechter Tjarda van der Spoel. “Ja, zoals verwacht”, antwoordt de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) Emsley Tromp. Het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao, waar het hoofdkantoor van de bank staat, verdenkt Tromp van miljoenenfraude en eist daarvoor 6 maanden voorwaardelijk gevangenisstraf, 2 jaar proeftijd, 240 uur taakstraf en 10 miljoen gulden (4 miljoen euro) boete.

Het OM is overtuigd dat Tromp ‘welbewust en met gebruikmaking van zijn positie’ de belastingdienst en daarmee de Nederlands Antilliaanse en Curaçaose gemeenschap voor een bedrag van circa 5.5 miljoen gulden (2.8 miljoen euro) heeft benadeeld.

‘Geen vragen’
“Hij heeft geprofiteerd van het feit dat zijn omgeving tegen hem op zag en dat er in ieder geval binnen de CBCS geen vragen werden gesteld die wel gesteld hadden moeten worden over zijn pensioenvoorziening”, aldus het OM.

Tromp zou tussen 28 maart 2007 tot en met 23 maart 2015 opzettelijk negen jaaraangiftes voor de inkomstenbelasting niet correct hebben ingediend. Hij zou bewust een te laag persoonlijk inkomen hebben opgegeven.

Tekst gaat verder na de video:


Dit is wat het OM op Curaçao de topbankier verwijt. Beeld: TeleCuraçao.

Via de media heeft Tromp moeten vernemen dat de ontslagprocedure voor zijn functie als president van de bank in werking is gezet. Gistermiddag heeft hij het landsbesluit voor zijn ontslag onder ogen gekregen. Een jaar eerder legde hij al vrijwillig zijn functie tijdelijk neer.

‘Landsbelang’
Rechter: gaat u uw ontslag aanvechten? Tromp draait er omheen: “ik heb altijd in het landsbelang gediend. Ik wilde al eerder ontslag nemen. Maar toen de regering Schotte aan de macht was (van 2010 – 2012) heeft Piet Hein Donner (oud-minister Koninkrijksrelaties) mij persoonlijk namens de Nederlandse regering gevraagd om aan te blijven. Ik heb het gedaan in het landsbelang. En nu heb ik deze zaak.”

De rechter benadrukt dat het gaat om een fiscaal probleem. Tromp zegt dit niet te begrijpen. “Ik herken mezelf niet in het dossier”, benadrukt hij. “Ik heb in de Verenigde Staten gestudeerd en daar ook belasting betaald. Ik ben teruggekomen op Curaçao met dezelfde discipline om mijn belasting altijd te betalen. Omdat ik in Amerika heb gestudeerd en niet in Nederland, is mijn Nederlands niet zo goed. Daarom heb ik altijd een expert naar mijn aangiftes laten kijken. Ik heb nooit een klacht gehad”, zegt Tromp verbouwereerd.

“Na de regiezittting van deze zaak in juli heb ik mijn aangifte van 2016 teruggekregen en daar was niets mis mee volgens de belastingdienst. Ik ga er vanuit dat ik het de afgelopen 32 jaar ook niet verkeerd heb gedaan”, zegt Tromp tegen de rechter.

ET Pensioenen
Tromp werd in oktober 1985 aangenomen als adviseur bij de Centrale Bank. In 1991 werd hij benoemd als president van de Bank. Hij was toen 30 jaar. “Toen dacht ik nog niet aan pensioenen”, zegt Tromp, “want dat was zover weg.” Een paar jaar later besloot hij zijn eigen pensioenfonds in te stellen; stichting ET Pensioenen.

Tromp heeft zich naar eigen zeggen laten adviseren door Ralph Palm, nu CEO van ENNIA, de lokale verzekeraar waar gisteren nog een inval werd gedaan. Palm zou ook een eigen pensioenfonds hebben. Maar Palm zegt dat hij nooit feitelijk betrokken is geweest bij het pensioenfonds van Tromp.

Bonnetjes
Tromp zegt dat hij ‘geld leent’ uit zijn stichting. Voor het betalen van de studies van zijn zoons en om te zorgen voor zijn moeder en oma. De bonnen voor deze uitgaven zijn volgens Tromp door de war geraakt na de huiszoekingen. Volgens het OM heeft hij de stichting vooral gebruikt als rekening-courant voor persoonlijke uitgaven. Tromp heeft zichzelf uit E.T Pensioenen 1.5 miljoen dollar geleend en een rekening-courant opgebouwd van circa 2.4 miljoen.

Zijn advocaat Niels van der Laan blijft erbij dat deze zaak niet thuis hoort in het strafrecht, omdat er geen sprake zou zijn van opzet, zoals het OM beweert. “Dit is een fiscaal verschil van inzicht waar de fiscus en mijn cliënt samen kunnen uitkomen.”

Meer onderzoeken
De uitspraak is naar verwachting over twee weken, maar daarmee is de kous nog niet af: volgens het OM lopen er nog meer onderzoeken tegen Tromp in verband met corruptie, onverklaarbare vermogenstoename van een ambtenaar, witwassen en medewerking door een bestuurder aan een verboden transactie.

OM: ‘Vorstelijk salaris’
In 2006 was het persoonlijk inkomen van Tromp 843.767 gulden,
oplopend tot 1.770.000 gulden (632.000 euro) in 2014. Vergelijking: de president van de Nederlandsche Bank verdiende in 2014 circa 325.000 euro per jaar en de president van Duitsland circa 420.000 euro per jaar.