Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Een ‘fiscaal verschil van inzicht’, en geen belastingfraude. Dat is waar de zaak tegen Emsley Tromp, de op non-actief gestelde president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), op neerkomt. Dit althans verkondigde Tromps advocaat Niels van der Laan dinsdag tijdens de regiezitting van de zaak-Saffier. Volgens de advocaat kan Tromp ‘morgen een eventueel belastingverschil gelijk betalen.’

Tromp wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van belastingfraude en witwassen in de privésfeer. Hij zou geld ten behoeve van privé-pensioenfondsen doorgesluisd hebben. De ‘schade’ die Curaçao hierdoor heeft geleden, wordt door het OM geschat op 5.5 miljoen gulden. “Het OM probeert de zaak op te kloppen in de media, met het stempel ‘belastingfraudeur’. Het gaat om de vraag waar méér belasting moet worden betaald, niet of er belasting is betaald,” aldus de raadsman.

Emsley Tromp (m), en zijn advocaten Niels van der Laan (l) en Mirto Murray (r). Foto: Leoni Leidel-Schenk

Berichten in de media
In de lokale media verschenen eerder berichten over de privé-financiën van Tromp. Zo zou een lening van 3 miljoen gulden zonder onderpand aan het kledingbedrijf van zijn toenmalige vriendin zijn gegund. Een deel daarvan, 400.000 dollar, zou zijn doorgesluisd naar zijn eigen pensioenfonds. De verdediging wil het OM niet-ontvankelijk laten verklaren, omdat het onderzoek naar Tromp ‘alleen op basis van deze berichten in de media’ is gestart en omdat het OM de fiscus ‘buiten het onderzoek heeft gelaten’. “Opmerkelijk dat dit gelijk een strafzaak wordt”, vindt de advocaat, “terwijl het meestal met de fiscus opgelost kan worden.”

Maar Van der Laan onderstreept dat het hier gaat om een ‘politiek proces van hogere machten’, ingegeven door Nederland. Het Nederlandse kabinet heeft namelijk 22 miljoen euro en 50 rechercheurs beschikbaar gesteld voor grootschalig onderzoek naar de verwevenheid van onder- en bovenwereld in Curaçao en Sint-Maarten. Het onderzoek-Saffier is daarvan onderdeel.

Officier van Justitie Henk van der Werff wijst dit van de hand. “Het OM werkt voor het land Curaçao en niet voor Nederland.” Ook het argument dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moet worden omdat het onderzoek is gestart op basis van mediaberichten, vindt Van der Werf niet steekhoudend: ‘Waarom niet, als deze berichten goed gedocumenteerd zijn?’

In opspraak
Tromp kwam in de zomer van 2016 ook in opspraak na publicaties in het Financieele Dagblad. De krant had een geheim rapport van de Nederlandse Bank in mogen zien. Daaruit zou blijken dat verzekeraar Ennia is leeggehaald onder het toeziend oog van de Centrale Bank, die sinds 1991 onder leiding van Tromp staat. Tromp noemde het in een speciaal ingelaste personferentie een lastercampagne tegen zijn persoon. “Ik begrijp niet dat zo’n krant feitelijke onjuistheden verkondigt, die bovendien makkelijk weerlegbaar zijn”, vond Tromp.

Rechter Tjarda van der Spoel heeft dinsdag tijdens de zitting gezegd dat ‘ernstig rekening moet worden gehouden met een inhoudelijke behandeling’ van de zaak. Toch beslist hij pas woensdag of het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard en het onderzoek al dan niet wordt voortgezet.