Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – “Er wordt geen rekening gehouden met mijn belangen, alleen met Nederland en hun prioriteiten. Ik wacht al een jaar. Het heeft geen zin om nu mijn verhaal te doen”, aldus Emsley Tromp, tijdens de tweede dag van de regiezitting van de zaak Saffier. De president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) wordt verdacht van belastingfraude en witwassen in de privésfeer. Tromp is vorig jaar op non-actief gezet.

Tromp’s advocaat Niels van der Laan verzocht rechter Tjarda van der Spoel gisteren om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, maar de rechter wil meer onderzoek. “Ongegrond verklaren van deze zaak kan niet zonder verder onderzoek en een verklaring van de verdachte”, aldus de rechter.

Tromp zou geld ten behoeve van privé-pensioenfondsen doorgesluisd hebben. De ‘schade’ die Curaçao hierdoor heeft geleden, wordt door het OM geschat op 5.5 miljoen gulden.

Team Bestrijding Ondermijning
Volgens Tromp en zijn verdediging gaat het om een ‘politieke vervolging’, ingegeven door Nederland. Het Saffier-onderzoek is uitgevoerd door het Team Bestrijding Ondermijning (TBO), waar Nederland 22 miljoen voor beschikbaar heeft gesteld. TBO doet grootschalig onderzoek naar de verwevenheid van onder- en bovenwereld in Curaçao en Sint-Maarten.

De inhoudelijk behandeling is op 26 en 27 oktober.