Foto: Kees Broere

PHILIPSBURG – Hij heeft vrijdagnacht drie uur geslapen, na achttien uur in touw te zijn geweest. “Ach”, zegt Felix Holiday, de directeur van het St. Maarten Medical Centre, “ik ben een klassiek opgeleide chirurg. Ik ben het gewend om 36 uur achtereen op de benen te staan.” Dankzij hem en zijn staf draait het ziekenhuis naar behoren.

Ook het gebouw van dokter Holiday ontkwam niet aan de woeste kracht van orkaan Irma. Een deel van het dak bij de polikliniek werd zwaar beschadigd, maar is inmiddels hersteld. Snel daarna stroomde het ziekenhuis vol met orkaangewonden. Maar nu, vlak voor de komst van orkaan José, heeft Holiday weer genoeg bedden vrij.

Dr.Felix Holiday voor zijn ziekenhuis. Foto: Kees Broere

‘Juiste beslissingen’
“We werken hier met zo’n 300 mensen aan personeel en hebben 66 bedden”, vertelt de medisch directeur. “Na Irma liep alles snel vol. Maar momenteel, op deze zaterdagochtend, zijn maar negentien bedden bezet. We hebben vooruitgekeken naar de komende dagen en gelukkig de juiste beslissingen kunnen nemen.”

Afgelopen vrijdag zijn dertien ‘kritieke’ gewonden met een militaire vlucht overgebracht naar Curaçao. Dan gaat het om mensen met bijvoorbeeld bekkenfracturen of ernstige longproblemen. Daarnaast zijn 64 nierpatiënten en vijf hoogzwangere vrouwen op tijd overgevlogen naar Aruba.

Tweede orkaanronde
Het ziekenhuis, meent Holiday, is klaar voor een tweede orkaanronde. “De watertoevoer is hersteld en we hebben weer stroom. Alleen de dialysebehandeling voor nierpatiënten is de komende tijd niet mogelijk. Daarom is het zo fijn dat we erin zijn geslaagd die mensen op tijd te evacueren.”

Holiday gaat ervan uit dat zijn ziekenhuis redelijk ongeschonden door orkaan José zal komen. De verwachting is ook dat deze tweede storm Sint-Maarten minder hard zal treffen dan Irma. “De structuur van het gebouw is behoorlijk intact.” Holidays ziekenhuis is het enige op het Nederlandse deel van Sint-Maarten.

Dr. Holiday (rechts) in overleg met zijn staf. Foto: Kees Broere

Op zaterdagochtend is het bij de medisch directeur een komen en gaan van mensen die hem om advies vragen. Een groep van drie Nederlandse militairen wil voor alle zekerheid nog eens de staat van het gebouw opnemen. De juridisch adviseur van het ziekenhuis is dezer dagen met heel andere zaken bezig: “Ik heb vooral opgeruimd, gedweild en geholpen met koken.”

‘Life event’
Het meemaken van een orkaan als Irma is een ‘life event’, zoals dokter Holiday het noemt. “Dit neem je de rest van je leven met je mee, al dan niet als een trauma. Dat geldt zeker ook voor kleine kinderen, die een storm hebben meegemaakt waarvan zij zich in hun angstigste dromen nog geen voorstelling konden maken.”

‘De structuur van het gebouw is behoorlijk intact’, aldus dr.Holiday. Foto: Kees Broere

Holiday denkt echter niet dat veel inwoners van Sint-Maarten blijvende psychische schade zullen hebben. “We moeten zorgen dat vooral de basisbehoeften snel weer worden vervuld. Lukt dat, dan neem je bij mensen angst en stress weg. En als dat zo is, dan komen we er verder ook wel bovenop.”