Foto: Frank Auperlé (video-still)

DELFT – René Jacobs maakte een opvallend kunstwerk: een orkaan in Delft. De kunstenaar wil in Nederland ‘inlevingsvermogen’ vragen van alle Nederlanders voor de Sint-Maartenaren.    


Het kunstwerk ‘laat Sint-Maarten niet verzuipen’ – beelden: Frank Auperlé

De Rotterdamse kunstenaar voelde zich meteen geroepen om iets te doen voor alle slachtoffers op Sint-Maarten. “Een vriend van mij woont op Sint-Maarten. De beelden die ik zag, de verhalen die ik hoorde. Je kunt je amper voorstellen hoe het daar is gegaan en hoe mensen het hebben”, vertelt Jacobs. “Ik hoop dat mensen daar even bij stilstaan. We moeten ze helpen.”

De opbrengst van het kunstwerk gaat naar het Rode Kruis, dat noodhulp biedt aan de getroffenen. “Het hoogste bod is inmiddels 650 euro, dus dat gaat goed”, laat Jacobs weten. Fotograaf Frank Auperlé twijfelde ook geen moment om, naast zijn reguliere werk, vrijwillig een video te maken over het kunstwerk. Ook hij hoopt dat mensen stilstaan bij de gevolgen van orkaan Irma en op hun manier te hulp schieten.

Nationale hulpactie
Vrijdag zamelt Nederland geld in voor alle getroffenen op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius door orkaan Irma. Aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) is ruim 7 miljoen euro opgehaald.Via bankrekeningnummer giro 5125 kunnen mensen geld doneren.

Zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO), RTL en SBS besteden de hele dag aandacht aan ‘Nederland helpt Sint-Maarten’. Rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) wordt de eindopbrengst bekendgemaakt.