Foto: NTR

AMSTERDAM – De petitie voor een slavernijmuseum in Nederland begon veelbelovend. Maar precies een maand later blijkt er nog maar weinig steun voor te zijn. Volgens de initiatiefnemer, GroenLinks Amsterdam, is dat juist de bedoeling. 

“We laten de petitie voor een slavernijmuseum in Nederland expres doodbloeden, want we willen het veel groter aan gaan pakken.” Dat zegt GroenLinks Raadslid Simion Blom in reactie op het uitblijven van meer handtekeningen.

Het Amsterdamse raadslid overweegt de petitie links te laten liggen om zo meer ruimte te geven een burgerinitiatief onder leiding van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Daarmee hopen de initiatiefnemers meer druk uit te oefenen op de Tweede Kamer.


Door Natasja Gibbs

Strategische zet
Geen ongelukkige tegenvaller, maar een strategische zet, zo meent Blom dus. “Met de petitie wilden we ons initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer voor een nationaal slavernijmuseum meer kracht bijzetten. Maar een petitie heeft enkel een signalerende functie. Een burgerinitiatief is een veel sterker middel. Toen het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) dat voorstelde, hebben we geen moment geaarzeld en de petitie links laten liggen.”

Antilliaanse steun
Het burgerinitiatief kan volgens OCaN (Overlegorgaan Caribische Nederlanders) rekenen op ‘massale steun vanuit de Antilliaanse gemeenschap in Nederland’. “Ik weet wel zeker dat er behoefte is onder de Antillianen”, reageert OCaN-voorzitter, John Leerdam. “Ze hebben vaak het gevoel dat het geclaimd wordt door de Surinaamse gemeenschap. Daardoor blijven Antillianen een beetje op de achtergrond, maar ik weet heel zeker dat er behoefte is aan kennis over de eigen historie.”

Na de zomer
Alle pijlen zijn nu dus gericht op het burgerinitiatief voor een nationaal slavernijmuseum. Hoe het burgerinitiatief eruit gaat zien, is echter de vraag. Blom zegt daarover nog niets te kunnen vertellen. “We gaan na de zomer met alle betrokken partijen overleggen en het voorstel formuleren.”

GroenLinks, PvdA en SP hebben het voorstel voor  een nationaal slavernijmuseum begin juli in de Amsterdamse gemeenteraad ingediend. In november wordt daarover beslist. Tegen die tijd moet het burgerinitiatief ook rond zijn.