Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het Departement van Volksgezondheid hebben samen met het Informatieloket, nieuwe regels ingevoerd voor het carnavalsseizoen van 2017. Zo wordt er streng gecontroleerd op verkoop van alcohol aan minderjarigen. Ook zijn de kosten van een vergunning voor een stand omhoog gegaan.

Volgens Ronnie Cornelus van de Economische Inspectie wordt carnaval nu als een bijzondere gelegenheid beschouwd, wat een aanvullende vergunning vereist. Ongeveer honderd standhouders hebben een vergunning aangevraagd voor langs de carnavalsroute.

Ronnie Cornelus en Wilferd Labordus. Foto: Deya Mensche

Wilfried Labordus van de GGz gaat over de controle van de hygiëne langs de route en zegt dat elke standhouder een GGD kaart bij zich moet hebben. “Bij de GGD leren ze hoe voedsel op de juiste temperatuur te houden in hygiënische bakken, en ook welke kleding geschikt is om met voedsel om te gaan”, aldus Labordus. Elke stand die de regels overtreedt wordt onmiddellijk gesloten.

Hels karwei
Raisa Franciscio, die al twee jaar met haar stand ‘Sabor di Bandabou’ langs de route staat , heeft gevraagd of de overheid het proces van vergunningen kan stroomlijnen. Het is volgens haar een hels karwei om alle vergunningen op te halen.

Raisa Francisco. Foto: Deya Mensche

Iraida Alberto, die onder de tamarindeboom aan de Soeur Gerardusweg staat, vindt ook dat het proces beter georganiseerd kan worden. Zowel Alberto als Francisco vinden de uitleg van de overheid wel duidelijk, alleen kwam de informatie veel te laat, waardoor standhouders veel moeite moeten doen om hun vergunningen in orde te maken. Maar de 25 gulden extra die de AGKK (Asosashon Gruponan di Karnaval Kòrsou) heeft ingevoerd, bevalt hen totaal niet. “Eerst was het 10 gulden, nu 85 gulden en nou komt er nog eens 25 gulden bij. Het is uitbuiting”, zegt Alberto verontwaardigd.

Cornelus van de inspectie geeft toe dat het een en ander intern niet helemaal volgens de regels is verlopen, en zegt dat MEO dit zal evalueren ‘om te voorkomen dat het volgend jaar weer gebeurt’.

Alberto en Francisco zijn wel lovend over de controle langs de route. “Als we ons aan de regels houden gaat het controleproces heel gemakkelijk en geen enkele functionaris hoeft maatregelen te nemen”, zegt Francisco.

Moeizaam en duur
Ze blijft het de moeite waard vinden om langs de route te verkopen. “Maar de vergunningskosten moeten niet elk jaar hoger worden. Zo wordt de kleine ondernemer uitgeknepen die zijn best doet om vooruit te komen”, zegt ze. Voor Alberto is het proces te moeizaam en te duur geworden. “Ik twijfel of ik na dit jaar wel weer ga staan.”