Om praalwagens op te tuigen zijn bedragen van 30.000 en 40.000 heel gewoon - foto: Ariën Rasmijn

Om praalwagens op te tuigen zijn bedragen van 30.000 en 40.000 heel gewoon – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Elk jaar maken deelnemers aan het Arubaanse carnaval veel onkosten om in de grote parades te kunnen schitteren. En de 60ste editie van het Arubaanse carnaval, met als hoogtepunten de grote optochten in San Nicolas en Oranjestad, was hierop geen uitzondering.

 
Er is een grote groep trouwe carnavalsvierders die elk jaar duizenden guldens investeren om op te vallen tijdens de optochten, zich te hullen in de zogeheten ‘bodypieces’ en om de praalwagens op te tuigen. Deze mensen noemen zich ‘carnavalista’ en zij zijn het die het Arubaanse carnaval zo luxueus maken.

 
Net als elk jaar kostte de deelname van carnavalsvierder Gianna Quant ongeveer 4000 gulden. “Ik maak een spaarpotje waar ik elke maand wat geld in doe zodat ik kan meedoen.” Het kostuum van Ben Ras kostte alleen al 2700 gulden. “Ik geniet ervan. Het is maar één keer per jaar.”

 

De kosten voor een flamboyant kostuum lopen al snel op tot 3000 gulden - foto: Ariën Rasmijn

De kosten voor een flamboyant kostuum lopen al snel op tot 3000 gulden – foto: Ariën Rasmijn

 
Struisvogelveren
Jarenlang bracht Rodney Kamperveen grote offers om met carnaval flink te kunnen uitpakken. Ook hij legde elke maand een bedrag opzij. “Een goed kostuum kost al gauw 3000 gulden. Eén struisvogelveer kost vijftien gulden en er gaan er honderd in een bodypiece”, illustreert hij. Momenteel is hij de leider van de Royal Carnival Group. “Maar de laatste jaren doe ik het een beetje rustig aan. Ik wil nu ook geld besteden aan andere leuke dingen.”

 
Het echte grote geld zit in de praalwagens, de roadpieces. Dit jaar hebben groepen als Majestic en TOB hoog gescoord met verschillende grote en bijzonder luxe praalwagens. Om een roadpiece op te tuigen zijn bedragen van 30.000 en 40.000 heel gewoon. “Het komt vaak voor dat een aantal deelnemers de kosten deelt”, legt Lienchie Merryweather, leider van de groep Champagne, uit. “Als je een groep van vier bent dan verplicht elk groepslid zich tot een bijdrage van 10.000 gulden.”

 

Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

 
Afbetaling
Swinda Ras, de leider van Majestic, zegt dat ze dit jaar met een particulier spaarsysteem hebben gewerkt zodat mensen op afbetaling hun kostuum konden financieren. Vroeger werd er zelfs geld uitgeleend, maar dat doen ze niet meer. “We zijn dit jaar nog steeds geld aan het innen van mensen die vorig jaar hebben geleend”, volgens Ras.

 
Marketing
Island Finance is een financier die op meerdere eilanden in het Caribisch Gebied operationeel is. “Mensen maken gebruik van onze diensten omdat we sneller zijn de banken. Al na twee dagen heb je je geld in handen.” Island Finance zoekt elk jaar bewust ‘carnavalistas’ op met een marketingcampagne. “Het gaat hier om eenzelfde product waarvoor we tijdens de kerstperiode ook een campagne opzetten”, aldus Solognier.

 
Schulden
Ook zijn er situaties waarbij het misgaat. Jennifer Tjon A Meeuw, directeur van Stichting Balansa Nobo, die betalingsregelingen bemiddelt voor mensen die in de knel raken met hun schulden, geeft aan dat er elk jaar weer mensen bij de stichting aankloppen na carnaval. “Dan gaat het om bedragen tussen de 5.000 en 10.000 florin.” Tjon A Meeuw wijst op de recente statistiek van de Centrale Bank van Aruba, dat aangeeft dat 40 procent van Arubanen boven hun stand leeft en schulden draagt. “De gevallen waar wij mee werken zijn soms zo extreem dat er zelfmoordpogingen zijn.”

 
Door Ariën Rasmijn