Minister Otmar Oduber dit jaar nog als deelnemer aan de optocht – foto: Ariën Rasmijn

Minister Otmar Oduber dit jaar nog als deelnemer aan de optocht – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De Stichting Arubaans Carnaval (SAC) is na zestig jaar niet meer de enige organisator van Carnaval 61. Dat zegt minister Otmar Oduber van Cultuur.

 
Hiermee reageert de bewindsman op de brief van de advocaat van SAC, waarin staat dat de stichting niet akkoord gaat met zijn besluit dat het bestuur plaats moet maken voor andere partijen die betrokken zijn bij het carnaval.

 
Sinds dit jaar, waarin het zestigjarig bestaan van het carnaval gevierd werd, is er een conflict tussen de vijftien carnavalsgroepen en SAC. Uiteindelijk kwam Oduber tussenbeide. Hij stelde een organisatie bestaande uit drie partijen voor: SAC, de carnavalsgroepen en de regering. Zo niet, dan zou de premier het advies krijgen de vergunning, die SAC al zestig jaar exclusief heeft, in te trekken.

 
Nieuwe organisatie
Oduber vergaderde gisteren met de ‘Verenigde Groepen’, die vijftien carnavalsgroepen vertegenwoordigt. Volgens de Verenigde Groepen zou SAC hen commissariaten hebben aangeboden in plaats van een plek in de leiding. Ze steunen het plan voor een nieuwe organisatie. Het Departement van Cultuur, de carnavalsgroepen en het Korps Politie hebben in ieder geval een plekje bij de nieuwe organisatie. De minister garandeert dat op 11 november om elf uur ’s morgens – traditioneel het aanvangstijdstip van de carnavalsperiode – het feest kan losbarsten.

 
SAC kan gerechtelijke stappen ondernemen. Mocht de rechter SAC in het gelijk stellen, dan doen de Verenigde Groepen niet mee en blijven twee groepen over. Het Arubaanse Carnaval is het grootste evenement van het jaar, zowel op sociaal als op economisch gebied. Er gaan miljoenen guldens in om en het toerisme is zeer afhankelijk van het carnaval.

 
Door Ariën Rasmijn