Verkiezingen Aruba 2009

ORANJESTAD – Langzamerhand beginnen de verkiezingscampagnes van de verschillende partijen op ons eiland in beweging te komen. Carnaval is voorbij, de Katholieke vastentijd loopt ten einde en Pasen is om de hoek. Nu genieten we nog van de laatste stilte voor de storm losbarst. Een overzicht van de stand van zaken bij de twee grote partijen AVP en MEP. 

Premier Mike Eman (AVP) is voor negen dagen naar Nederland vertrokken om, onder andere, Arubadag te vieren en bij Tante Es op de bank te zitten voor de Nederlandse TV. Voor Eman in het vliegtuig stapte werden twee grote projecten feestelijk geopend.

AVP opent kantoor in Ayo. Foto: Facebook AVP

Projecten van AVP
De eerste fase van het ‘Linear Park’ – een groot verfraaiingsproject met parkjes en fietspaden dat moet gaan lopen van de luchthaven naar het meest westelijke strand op het eiland – werd na ruim een jaar vertraging opgeleverd en de watertoren van San Nicolas is ook klaar.  Daar komt een nieuw museum. Veel stedelijke vernieuwingsprojecten, waaronder een compleet gerenoveerd gerechtsgebouw en opknapbeurten van verschillende wijken staan gepland om achter elkaar opgeleverd te worden tussen nu en september.

Daarnaast is een partijhuis in Ayo geopend (elke district krijgt er een) en zijn twee nieuwe kandidaten gepresenteerd. Beiden moeten stemmen trekken in het district van Santa Cruz en een van hen, de 25-jarige Tyson Lopez, is de zogeheten jongeren-kandidaat van de partij. Jongeren kunnen traditiegetrouw bij de jongerenkandidaat van een partij terecht met hun kwesties en op hem of haar stemmen, maar in de praktijk hebben jongeren op Aruba vaak wat beters te doen dan zich in de politiek mengen. Tenzij er drank en muziek is natuurlijk, maar dat zit de komende maanden wel snor. Kwestie van steevast shirtjes wisselen op weg naar het volgende feest.

Ondertussen wordt er met geen woord gerept over de vermeende witwaspraktijken van Statenlid Lainda Westerhof (AVP), die onlangs wegens gezondheidsredenen uit de fractie is gestapt. Of dit verhaal daadwerkelijk nog een staart gaat krijgen is nog de vraag. Vooralsnog durft nog niemand binnen of buiten AVP zijn vingers eraan te branden.

Foto: Facebook MEP

Vijf nieuwe kandidaten bij MEP
MEP heeft het zelf ook maar al te druk. Partijleider Evelyn Wever-Croes presenteerde vorige week in rap tempo vijf nieuwe kandidaten voor haar kieslijst. Guillfred Besaril, voormalig leider van de politievakbond alhier, oudgediende Marlon Werleman en drie nieuwe gezichten.

Opvallend is dat Besaril maar meteen heeft aangekondigd dat hij voor de post van minister van Justitie gaat mocht MEP in de regering komen. Binnen zijn kamp zijn de verwachtingen hooggespannen. Hij moet tussen de 2000 en 3000 voorkeursstemmen (goed voor zijn eigen zetel) zien binnen te halen. Het lastige daaraan is dat hij voor de gunsten van dezelfde MEP-stemmers binnen zijn district van Savaneta moet gaan concurreren met oudgediende Ady Thijsen.

Opvallend is ook de terugkeer van Marlon Werleman. In 2009 stapte hij op de vooravond van het officieel indienen van de kieslijsten uit de politiek. Het officiele verhaal was dat hij na al dat intensieve campagnevoeren in Paradera toch maar op het allerlaatste moment meer tijd wilde vrijmaken voor zijn gezin. De kwade tongen beweerden echter dat hij ontevreden was over zijn nummer op de lijst (hoe kleiner het getal, hoe hoeger op de lijst en hoe meer kans op een zetel). De volgende dag kregen de kwaadsprekers min of meer gelijk want alle kandidaten die net als Werleman tussen 2005 en 2009 deel uitmaakten van de fractie, waren rigoreus naar de kansloze lagere regionen van de lijst gedegradeerd door partijleider Nelson Oduber. Inmiddels zegt Werleman dat nu een nieuwe partijleider is gekozen, hij heeft besloten om een rentree te maken.

Afgelopen weekend namen alle nieuwe kandidaten in hun toespraken uitgebreid de tijd om Wever-Croes als leider aan te prijzen. Het begint er een beetje op te lijken dat MEP, na een reorganisatie van de partijstructuur en het kiezen van een nieuwe leider, het hoofdstuk Nelson Oduber na 25 jaar leiderschap wil afsluiten. De Oude Stier wil echter nog altijd een van zijn zonen naar voren schuiven op de lijst, maar of zijn 6.000 voorkeursstemmen van 2009 hiermee binnen de familie zullen blijven is echter nog de vraag.

Door: Ariën Rasmijn