Toeschouwers kijken naar de optocht - foto: Anneke Polak

Toeschouwers kijken naar de optocht – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Vijf carnavalsvierders zijn gewond geraakt nadat er een muur is ingestort langs de route van de afsluitende carnavalsoptocht, Marcha di Despedida. Dit bevestigt politiewoordvoerder Reginald Huggins.

 
De gewonden, allen toeschouwers van de avondparade, zijn naar de polikliniek vervoerd. Zij zijn onder meer gewond aan de voeten. Het ongeluk vond plaats nabij de wijk Marchena, naar alle waarschijnlijkheid in de Roraimaweg, zo verklaart Huggins. Of de muur die is ingestort van een woonhuis is, is niet duidelijk.

 
Het gebied is afgesloten. “Mensen kunnen daar niet staan, er kunnen meer stenen naar beneden vallen”, verklaart de politiewoordvoerder. De optocht heeft enige tijd stilgestaan doordat de gewonden vervoerd moesten worden.

 
Instortingsgevaar
De carnavalsroute is volgens Huggins ook dit jaar, net als voorgaande jaren, van tevoren gecontroleerd op instortingsgevaar. Dit is een verantwoordelijkheid van de Dienst Openbare Werken (DOW). “De route is goedgekeurd en de politie is hiervan op de hoogte gesteld. Wel waren er enkele aandachtspunten op de route, onder meer voor bepaalde gebouwen in de Breedestraat in de wijk Otrobanda, maar ik weet niet of dit ook het geval was voor het pand aan de Roraimaweg.”

 
De politie heeft als taak om de route van tevoren na te lopen voor wat betreft het plaatsen van dranghekken. De afgelopen jaren heeft de discussie vaak gespeeld of de route veranderd moest worden in verband met instortingsgevaar, vanwege de trillingen die de harde muziek tijdens de optocht veroorzaakt.

 
Door Anneke Polak