Aan het begin van de route zijn nog wel veel gratis plekken langs de weg, maar toeristen moeten dit wel weten. Foto Elisa Koek

Aan het begin van de route zijn nog wel veel gratis plekken langs de weg, maar toeristen moeten dit wel weten – foto Elisa Koek

WILLEMSTAD – Het Curaçaose carnaval is waarschijnlijk een van de grootste toeristentrekkers. De kleurrijke foto’s van de parades schitteren in vele bladen over de wereld en het feest werd dit jaar in acht talen verslagen. Toch was het carnaval niet voor alle vakantiegangers leuk. Veel toeristen weten namelijk niet precies waar ze langs de weg de parade kunnen meemaken.

“We kregen van alles naar ons hoofd geslingerd”, vertelt Andrea Caanen die met haar ouders die op vakantie zijn naar de Gran Marcha wilde kijken. “Toen bleek dat mijn vader het Papiaments niet goed verstond, werd geschreeuwd dat hij het dan maar moest leren.”

De stands of soms gewoon gemarkeerde plekken langs de weg, worden maanden van te voren gereserveerd en betaald. Wie zelf geen plek reserveert, kan vaak via kennissen voor een vergoeding tussen de nul en een paar honderd gulden ergens aansluiten. Je moet dan wel weten hoe, waar en bij wie je dit moet regelen.

Gespannen sfeer
Caanen en haar ouders kwamen al vroeg aan bij de parade en gingen netjes buiten de markeringen staan die aanduiden dat er voor een plek betaald is. Langs de route stonden een tiental lege stoelen en haar 61-jarige vader wilde even zitten. “Hij zei nog dat hij zou opstaan zodra er iemand kwam, maar een dame begon meteen agressief te schreeuwen”, vertelt Craanen. Ook toen hij opstond, bleef de sfeer gespannen en het drietal besloot daarom verder te lopen.

“Go away, now!”, kreeg het Duitse stel Anna en Michael Kretschmer te horen. Het tweetal was per abuis tussen de strepen van een betaalde plek gaan staan. “We hadden geen idee, maar werden meteen door drie mensen schreeuwend benaderd. Ze zeiden dat ons soort dacht alles te kunnen maken.” Het stel liep door en probeerde verderop nog een plekje te vinden, maar zonder resultaat. “Toen we nog een keer werden weggestuurd, zijn we naar huis gegaan. Voor ons was de feestsfeer over.”

Jammer
Voor Curaçao Tourist Board (CTB) is het carnavalsfeest een van de belangrijkste pijlers. Op hun website en de campagnes in het buitenland wordt het feest altijd gepromoot. Woordvoerder van CTB, Sonairie Kleinmoedig reageert dan ook aangeslagen op de verhalen. “Ik wist niet dat zulke dingen gebeurden en vind het verschrikkelijk jammer.”

Volgens Kleinmoedig zijn er door Curaçao Carnaval Going Global, een nieuwe organisatie die CTB sponsort, dit jaar wel flyers verstrekt bij onder andere hotels. Hierin stond ook informatie over een stand van CCGG waar toeristen welkom waren. “Hiervoor moest een bedrag worden betaald en daar zat dan van alles bij.”

Meer info
Toch vindt Kleinmoedig dat toeristen ook gewoon gratis langs de weg naar de parade zouden moeten kunnen kijken. Vooral aan het begin van de route is daar nog genoeg plek voor, maar toeristen moeten dan natuurlijk wel weten waar ze het beste kunnen gaan staan. Kleinmoedig hoopt dit volgend jaar duidelijk te maken. “Ik ga de verhalen met het management bespreken en wellicht kunnen we deze tips volgend jaar duidelijker maken aan toeristen. Carnaval is juist een feest voor iedereen.”

Caanen en haar ouders vonden nog wel een plek om de optocht te kijken. “Mijn vader mocht daar zelfs even op een stoeltje zitten van iemand en we kregen ijs voor ons warme bier.”

Door Elisa Koek