foto: Deya Mensche

Geraldine Scheperboer-Parris – foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – “Bij ons staat de ontwikkeling van het kind centraal.” Dat zegt partijleider van Partido Demokraat (DP) Geraldine Scheperboer-Parris. Op het hoofdkantoor van DP licht de partijleidster van de ‘vrouwenpartij’ haar visie toe, waarin sociale principes centraal staan.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 8 Partido Demokrat

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 8 Partido Democraat

De DP, die de laatste jaren niet meedeed aan een aantal verkiezingen, moest de eigen strategie opnieuw formuleren om met een nieuwe boodschap en een nieuw perspectief te komen. De rode partij, die net haar 72-jarig bestaan vierde, heeft een lange geschiedenis en grote reputatie. Met advocate Scheperboer-Parris herleeft de partij met een vrouwelijke leider. Als primeur in de lokale politieke geschiedenis, doet de DP aan de verkiezingen mee met uitsluitend vrouwen op de lijst.

Sociale agenda
“Partido Democraat heeft diepe wortels in de Curaçaose samenleving en kan gerust als een instituut worden beschouwd”, legt Scheperboer-Parris uit. Wat haar specifiek aanspreekt is de sociale agenda van de DP. De partij introduceerde arbeids- en sociale wetten, die tot de dag van vandaag van kracht zijn.

“Je moet beseffen dat elk mens specifieke eigenschappen heeft en vrouwen zijn daarin niet anders. Als je weet wat die eigenschappen zijn, dan bereid je je voor om die in goede banen te leiden. Je moet je doel goed voor ogen houden om, aan het eind van de dag, het eindpunt dat iedereen wil niet te missen.”

Volgens de DP-leider concentreert hun regeerprogramma zich op sociale aangelegenheden, maar zij benadrukt dat deze in samenhang moeten worden bezien met andere aandachtspunten zoals de economie en de criminaliteit.

DP wil vaderschapswetten introduceren, want de partij is de mening toegedaan dat elk kind het recht heeft om te weten wie zijn of haar vader is. Ook wil Scheperboer-Parris het onderwijs moderniseren door deze tweetalig te maken – in het Papiamentu en in het Engels – zodat het kind beter kan leren denken en redeneren. Ook wil de DP investeren in buurtcentra, zodat deze de spil worden in elke wijk.

Misdrijven oplossen
Scheperboer-Parris uit haar bezorgdheid over het bestuur van de openbare orde en wil crimineel gedrag aanpakken in plaats van alleen maar straffen uit te delen. “Wij willen een DNA-bank introduceren waarin recidivisten worden geregistreerd zodat Justitie misdrijven sneller kan oplossen”, stelt zij. Tenslotte wil de advocate dat Punda weer opleeft, zodat er meer toeristische attracties kunnen komen, zoals cultuur- en theateractiviteiten.

Door Deya Mensche