Brandstichting bij Post 5 - foto: José Manuel Dias

Brandstichting bij Post 5 – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Na een kort geding dat vanmiddag diende tegen vakbond SGTK, heeft de rechter opdracht gegeven onmiddellijk te stoppen met de blokkades van de in– en uitgangen van de Isla Raffinaderij. De uitspraak ontneemt niet het recht om verder te staken. “De strijd is nog niet gestreden. De staking gaat door”, zegt een van de stakende werknemers.

Er zijn drie stakers gearresteerd tijdens een opstootje bij Post 5, waar opnieuw objecten in brand gestoken waren gestoken.

Rond half drie ‘s middags zijn het ‘Riot Team’ van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) en de politie uitgerukt richting Post 5, zigzaggend tussen de auto’s op Schottegatweg Noord. Bij Post 5 aangekomen troffen zij brandende objecten aan op de openbare weg, waarbij het Riot Team met harde hand heeft moeten optreden tegen de stakers die zich schuldig hebben gemaakt aan brandstichting. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost om de situatie in de hand te kunnen houden.

De arbeiders wachten al een lange tijd op een nieuwe CAO die onder andere een salarisverhoging moet meebrengen voor hen. De onderhandelingen duren al jaren en hierdoor blijven zij in onzekerheid. De vraag wat er in 2019, wanneer het contract met PDVSA verloopt, gaat gebeuren met de raffinaderij verhoogt die onzekerheid.

Geen akkoord
Ondertussen vergaderden de vakbondsleiders met de Landsbemiddelaar en vertegenwoordigers van de aannemersvereniging (AAV) in de hoop een einde te maken aan de staking, die al vier dagen duurt. Ondanks bemiddeling van de minister van Arbeid, Ruthmilda Larmonie-Cecilia, ligt er nog geen akkoord op tafel.

Door José Manuel Dias

Omdat brandstofdistributeur Curoil vanochtend niet langs de blokkades kon, ontstonden er files bij de pompstations van autobestuurders die voor de zekerheid gingen tanken - foto: Elisa Koek

Omdat brandstofdistributeur Curoil vanochtend niet langs de blokkades kon, ontstonden er files bij de pompstations van autobestuurders die voor de zekerheid gingen tanken – foto: Elisa Koek