Mike Willem, voorzitter AAV | Foto: Dick Drayer

Mike Willem, voorzitter AAV | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Er zijn nooit afspraken gemaakt over vergoedingen na het aflopen van de cao van Isla-contractanten in 2012. Dat zij 3000 gulden eenmalig willen ter compensatie van de cao-loze periode is dus niet zo logisch als zij voordoen. Wij willen hen er wel in tegemoet komen, maar meer dan 500 gulden kunnen we niet betalen.” Dat zegt Mike Willem, directeur van de aannemersvereniging AAV. 

Willem zegt dat er een cao over 2017 en 2018 overeengekomen is met vakbond SGTK. Drie jaar hadden beide partijen nodig om dat te bereiken.

Mike Willem in gesprek met Dick Drayer

PdVSA
De aannemersvereniging liet PdVSA meekijken tijdens de onderhandelingen van de cao. ” Dat moet wel, want als zij niet meer willen betalen, houdt het op. Zij betalen mijn leden uiteindelijk bij opdrachtverlening.”

Dinsdagmiddag is een delegatie van aannemers opnieuw met Isla om tafel gaan zitten om te zien of er rek in zit. ” Maar alles zit muurvast. Er zit geen schot in: we draaien al zes vergaderingen om de hete brei heen”, aldus Willem.

Onderhoud
Gevolg is dat de bedrijven die lid zijn van de AAV plat liggen en dat ook het onderhoud van de raffinaderij plat ligt. “Met de paar mensen die ze daar hebben lopen kan geen onderhoud worden gedaan.” De staking van de contractanten die via de aannemers werken op het terrein van de Isla gaat nu de derde week in.

Sommige aannemers komen in de problemen, omdat er rond deze tijd belasting en premies moet worden betaald, maar er komt geen cent binnen nu.

Door Dick Drayer