Errol Cova - foto:

Errol Cova – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – “Er is nog geen oplossing voor de werknemers van aannemers die al twee weken en twee dagen in staking zijn. Na een grondige analyse van de situatie zijn wij tot het besluit gekomen om een algemene staking af te kondigen voor donderdagochtend”. Dit heeft Errol Cova, de woordvoerder van de vakbondcentrales SSK en CGTC en ook van niet aangesloten vakbonden, dinsdagavond tijdens een persconferentie gezegd.

Volgens Cova willen de vakbonden met het afkondigen van een algemene staking niet alleen de druk opvoeren om een oplossing te vinden voor de situatie van de werknemers bij aannemers. Zij willen ook hun afkeer tonen voor een wetsvoorstel dat het parlement heeft aangenomen die, volgens de vakbonden, ‘de vrije onderhandeling van cao’s bij overheidsbedrijven en -stichtingen beperkt’.

Het gaat hier om de Landsverordening Optimalisering Overheidsgelieerde Entiteiten die het Curaçaose Parlament op 17 augustus, aannam en die nog naar de gouverneur moet om – na haar ondertekening ervan – te worden gepubliceerd. Vanochtend overhandigde Cova gouverneur Lucille George-Wout een brief, die door zeventien vakbonden is ondertekend, waarin haar wordt verzocht die wet niet te ondertekenen.

Door José Manuel Dias