WILLEMSTAD – De staking van werknemers die in dienst zijn van aannemersbedrijven op het terrein van Raffinaderij Isla en Curaçao Oil Terminal (COT), is nog niet ten einde. De stakers willen een nieuwe cao met loonsverhoging, en een eenmalige uitkering van 3000 gulden per persoon voor de jaren toen er nog geen cao was. Ook vandaag zijn ministers van Justitie Nelson Navarro en Ruthmilda Larmonie-Cecilia (Arbeid) er niet uitgekomen met vertegenwoordigers van aannemersvereniging AAV.

Tijdens de vergadering hebben de aannemers gezegd dat ze alleen 500 gulden kunnen betalen per uitkering. De onderhandelingen lopen nu vast op de betaling van de overige 2500 gulden. De regering heeft de vergadering geschorst om te kijken of ze op een andere manier aan geld kunnen komen. Dat heeft vakbondsleider Errol Bishop bekendgemaakt aan de stakers. De werknemers zeggen verder te gaan met de staking en met ‘andere strategieën te komen’.

Een reportage door Dick Drayer

Vorige week probeerde de vakbond SGTK de resterende 2500 gulden van overheids-nv’s te krijgen maar de regering verwierp dat verzoek, omdat dit ‘indruist tegen de regels van behoorlijk bestuur’.

De politie moest vanmiddag op de Nieuwe Haven, ter hoogte van het SSK-gebouw, optreden om te voorkomen dat stakende werknemers de hoofdweg zouden blokkeren. De stakers gingen over op actie omdat ze nog niets hadden vernomen over de vergadering tussen AAV en de ministers. Justitieminister Navarro had al eerder het decreet verlengd dat samenzweringen en blokkades van openbare wegen verbied. Bij aankomst van de autoriteiten lagen al verschillende voorwerpen, zoals stenen en hout, op straat.

Impasse
De politie heeft de voorwerpen opgeruimd om chaos tijdens het middagspitsuur te voorkomen. In het bijzijn van de politie werd een aantal keren knallend vuurwerk op straat gegooid en moesten de agenten de samengeschoolde stakers aanpakken op het terrein van de SSK. Niemand is gearresteerd. Vlak hierna kreeg de SGTK-president Alcides Cova telefonisch een uitnodiging van Navarro om vanaf drie uur te komen praten, waarna het duidelijk werd dat de onderhandelingen nog steeds in een impasse zitten.

Door José Manuel Dias