WILLEMSTAD – Arbeiders van de SGTK, de vakbond voor personeel die via aannemers bij de Raffinaderij Isla werken, staken vandaag voor de vierde dag op een rij. Ze zijn de onzekerheid, die volgens hen al jaren duurt, meer dan zat. “Het is genoeg geweest en we gaan door zo lang het moet”, zegt een van de protestvoerders.

Op de vraag of zij van plan zijn de ingang te blokkeren voor tankwagens of water, wordt volmondig ja gezegd: “We zijn tot alles in staat dus hou er maar rekening mee dat Aqualectra straks ook geen water meer heeft.” Op verschillende plekken op het eiland is de stroom uitgevallen omdat Aqualectra om veiligheidsredenen hun power plants op het Isla terrein hebben gesloten. De technische dienst van Aqualectra kan namelijk het terrein niet op.

De arbeiders wachten al een lange tijd op een nieuwe CAO die onder andere een salarisverhoging moet meebrengen voor hen. De onderhandelingen duren al jaren en hierdoor blijven zij in onzekerheid. De vraag wat er in 2019, wanneer het contract met PDVSA verloopt, gaat gebeuren met de raffinaderij verhoogt die onzekerheid.

Door de stakingen, lopen onderhoudswerkzaamheden bij de Isla vertraging op, laten zij weten in een persbericht. Daardoor moet de raffinaderij affakkelen, wat schadelijk is voor het milieu en zorgt voor stankoverlast.

Vanmiddag om 14.00 uur overleggen de raffinaderij en de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) samen met de Landsbemiddelaar verder. Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Arbeid heeft een ‘cooling off’ periode voorgesteld, dat de werknemers zou verplichten weer aan het werk te gaan terwijl er wordt onderhandeld. De stakers zeggen daar niets voor te voelen.

Door Elisa Koek