Brief van de vakbonden aan de gouverneur - foto: Jose

Brief van de vakbonden aan de gouverneur – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Zeventien vakbonden hebben vanochtend een brief aan gouverneur Lucille George-Wout ondertekend, waarin zij om audiëntie bij het staatshoofd verzoeken. De reden is dat de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten – die het parlement op 17 augustus heeft aangenomen – volgens de vakbonden vrije cao-onderhandelingen beperkt bij overheids-nv’s. In de Landsverordening staan richtlijnen voor de personeelskosten bij overheidsgelieerde entiteiten.

“Het is een interventie in de vrije onderhandelingen en dat is onacceptabel voor ons”, verklaart de woordvoerder van de vakbonden Errol Cova. “Deze wet verhindert de vakbonden in het nemen van een juridisch standpunt dat afwijkt van de overheid. Dat houdt in dat onderhandelen geen zin meer heeft, want uiteindelijk is het de overheid die bepaalt.”

Volgens de vakbondsleider schendt de Landsverordening internationale verdragen, omdat het recht op vrije onderhandelingen een recht is dat ‘het vakbondswezen na lange strijd heeft bemachtigd’.

Daarbij komt nog dat, volgens Cova, ook de Raad van Advies het verwijt uit dat de Landsverordening niet is besproken in de Sociaal-Economische Raad (SER). In dit adviesorgaan wordt op tripartite basis gediscussieerd over wetsvoorstellen, waarna advies wordt gegeven.

In de brief vragen de vakbonden om een onderhoud voordat de gouverneur het Parlementsbesluit ondertekent en het in een geldige wet verandert.

Door José Manuel Dias