Foto: Hazel Durand

Windward Islands Bank – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Saba Business Association (SBA) is teleurgesteld in de beslissing van Windward Islands Bank (WIB) om hun branch op Saba te sluiten. De Maduro en Curiel’s Bank (MCB) in Curaçao, het moederbedrijf van WIB, bevestigde eerder deze week haar voornemen om WIB eind oktober te sluiten.

“Dit is geen goed nieuws voor Saba. Wij als vertegenwoordigers van een groot aantal lokale bedrijven zijn geschokt. Dit helpt onze economische ontwikkeling helemaal niet”, zegt SBA voorzitter Wolfgang Tooten.

Ongemak
Niemand van het lokale bedrijfsleven of de lokale overheid is gecontacteerd om de sluiting te bespreken. MCB Chief Executive Officer (CEO) Lionel Capriles heeft tegenover het Antilliaans Dagblad gezegd dat het een zakelijke beslissing is, ‘gebaseerd op onze activiteiten op Saba.’ De bedrijfsmarkt is niet groot genoeg voor twee commerciële banken, vindt hij.

“Veel bedrijven hebben hun rekening van de Royal Bank of Canada (RBC) naar WIB verplaatst, omdat RBC veel problemen heeft. Een nieuwe rekening bij een andere bank openen kan drie tot zes maanden in beslag nemen. Het is verwoestend voor klanten die al de jaren zakendoen via WIB. Veel klanten weten niet hoe internetbankieren werkt, dus lokale aanwezigheid is heel belangrijk”, zegt Tooten.

“Ook vervalt de ‘night drop’ van geld waar veel bedrijven gebruik van maken. RBC heeft deze optie niet. Bovendien wordt de RBC vestiging overspoeld door oude en nieuwe klanten omdat het kantoor heel klein is. Dus we blijven met een inferieure optie voor ons zakelijke bankverkeer zitten”, zegt Tooten.

De sluiting beperkt het eiland tot één pinmachine. “Dit heeft ook invloed op toeristen en de medische studenten. De meeste medische studenten (ongeveer 400 van hen) wonen in The Bottom waar WIB is gelegen. Dat betekent dat ze voor al hun transacties nu naar RBC in Windwardside moeten”, aldus Tooten.

Sluiting blokkeren
De lokale regering is erg bezorgd over de sluiting. De Eilandraad heeft een brief gestuurd aan de Nederlandse staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes met de vraag de sluiting te blokkeren. “Ik denk dat deze sluiting laat zien dat de Nederlandse manier van zakendoen hier niet werkt. Het huidige systeem stimuleert geen investeringen en ontmoedigt mensen zaken te doen. Het verliezen van een bank die slechts 8 jaar geleden geopend is, is een groot probleem. Ik hoop dat dit de aandacht van de Eerste en Tweede kamer heeft”, zegt Eilandsraadlid Vito Charles.

Er zijn geruchten dat een Nederlandse bank de boel zal overnemen van WIB, maar dit kan nog niet bevestigd worden.

Door Hazel Durand