Gedeputeerde Chris Johnson, minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk en gedeputeerde Bruce Zagers

Gedeputeerde Chris Johnson, minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk en gedeputeerde Bruce Zagers

THE BOTTOM – “Saba is een voorbeeld voor de andere eilanden met hun gebalanceerde ontwikkelingsplan”, stelt minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. “Ik vind het plan goed doordacht en ben onder de indruk.”

De eilandsraad presenteerde vandaag het ‘Saba Development Plan’ aan Plasterk tijdens zijn bezoek aan Saba. Het plan voorziet een aanpak voor verbeteringen van alle beleidsterreinen: infrastructuur, utiliteiten, milieu, economie, sociale zaken en bestuur.

Het opzetten van een ontwikkelingsplan is een prioriteit van de eilandsraad sinds de ontmoeting met Plasterk tijdens de Caribisch Nederland-week in Den Haag. De eilandsraad stelt eigen prioriteiten voorop in het plan, in plaats van de prioriteiten van de Rijksoverheid voorop te stellen.

Projecten
Het is volgens de eilandsraad belangrijk om te starten met projecten die de economisch en sociale situatie op de eiland verbeteren. Dit zijn vermindering van de kwetsbaarheid van de haven en bevordering van maritieme veiligheidsstandaarden, garantie voor genoeg drinkwater, verbetering wegen, sociale woningbouw, afvalverwerking, milieu en toerisme.

De eilandsraad heeft zelfredzaam Saba voor ogen. In het plan vraagt de eilandsraad om een intensieve evaluatie van hoe huidige hulpmiddelen vanuit Den Haag op Saba tot uitwerking komen. Dat is ook een van de onderwerpen van de evaluatie van de huidige staatkundige status die dit jaar wordt uitgevoerd.

Door Hazel Durand