De evaluatiecommissie en de eilandsraad van Saba tijdens de 'meet & greet' vorige maand

De evaluatiecommissie en het bestuurscollege van Saba tijdens de ‘meet & greet’ vorige maand

THE BOTTOM – Gedeputeerde Chris Johnson zal tijdens zijn ontmoeting met de evaluatiecommissie van de staatkundige status en het ministerie van Financiën in Nederland weer aandringen op verlenging van de belastingvrijstellingen op Saba.

Johnson heeft eerder samen met gedeputeerde Reginald Zandaam van Sint Eustatius in een brief aan de Tweede Kamer gevraagd om de vrijstellingen te verlengen tot na de afronding van de evaluatie van de staatkundige status op Saba. “De invoering van het nieuwe belastingregime in 2016 is te snel na het rapport van de evaluatiecommissie”, zegt Johnson.

Verschillende stakeholders op Saba dringen aan op verlenging omdat de economie van het eiland in zwaar weer zit. De voormalige Nederlandse staatssecretaris van Financiën Frans Weekers voerde in 2011 tijdelijke vrijstellingen in op Saba en St. Eustatius, waardoor de vastgoedbelasting verlaagde en bepaalde voedselproducten werden vrijgesteld van de invoerbelasting van zes procent.

Die tijdelijke vrijstellingen werden aan het einde van 2012 met twee jaar verlengd. Eind dit jaar stopt de vrijstelling op vastgoedbelasting. Eind 2015 stopt de vrijstelling van de Algemene Besteding Belasting (ABB).

De evaluatiecommissie, die kortgeleden op Saba was voor een meet & greet, wordt maandag op Koninkrijksdag officieel geïntroduceerd. De commissie zal uiterlijk 10 oktober 2015, vijf jaar na de staatkundige vernieuwingen, het eindrapport leveren.

Door Hazel Durand