Na de sluiting van WIB blijft allen de RBC bank over op Saba

Na de sluiting van WIB blijft alleen de RBC bank over op Saba

THE BOTTOM – De beslissing van Windward Islands Bank (WIB) om hun branch op Saba te sluiten, heeft de volle aandacht van het ministerie van Economische Zaken. Dat zegt de minister van Economische Zaken Henk Kamp. Maandag hebben Kamp en de Eilandsraad van Saba lang gesproken over de sluiting van de bank.

“In Nederland zijn er niet zoveel bankkantoren meer, omdat de meeste mensen online banking gebruiken, maar we hebben wel veel pinautomaten”, zegt minister Kamp. “Op Saba geldt een andere situatie, en dat verdient speciale aandacht van de Eilandsraad en de Tweede Kamer. We zullen met de directeuren van beide banken spreken over hun toekomstplannen en over hoe we kunnen samenwerken.”

WIB zal hun online banking openhouden voor hun klanten op Saba. Ook zal de pinautomaat blijven staan tot december. Daarna wordt het eiland met een bevolking van ongeveer 2000 gereduceerd tot één pinmachine.

Royal Bank of Canada
Alle aandacht is nu gericht op de Royal Bank of Canada (RBC). Gedeputeerde van Economische Zaken Bruce Zagers zegt dat hij de huidige problemen met het management van RBC gaat bespreken.

Volgens Zagers heeft de Eilandsraad twee weken geleden op Sint Maarten gesproken met de top van WIB. “Het blijft een private bank. De Eilandsraad kan de sluiting niet tegenhouden. We hopen daarom een betere relatie met RBC op te bouwen.”

Door Hazel Durand