Wolfgang Tooten - foto: Hazel Durand

Wolfgang Tooten – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – De laatste paar maanden hebben meerdere hotels op Saba hun deuren moeten sluiten vanwege de verslechterende economie en de hoge vastgoedbelasting die sinds 10 oktober 2010 is ingevoerd. Hoteleigenaren die nog wel in bedrijf zijn, vrezen dat zij ook dicht moeten als de tijdelijke belastingvrijstellingen opgeheven worden.


“Ik weet niet hoe ik mijn restaurant en hotel moet openhouden. Soms verdien ik minder dan ik moet betalen. Dan moet ik lenen of betalen in termijnen, maar dat houd ik niet lang vol,” zegt Wolfgang Tooten. Hij is hotelmanager van Scouts Place, een van de oudste hotels op Saba. Hoewel er al minder hotels over zijn, blijft de bezettingsgraad nog steeds laag. “Saba bezoeken is erg duur geworden en toeristen blijven weg.”


De voormalige Nederlandse staatssecretaris van Financiën Frans Weekers voerde in 2011 tijdelijke vrijstellingen in, waardoor de vastgoedbelasting verlaagde en bepaalde voedselproducten werden vrijgesteld van de invoerbelasting van zes procent.


‘Geen arbeidsmarkt’
Die tijdelijke vrijstellingen werden aan het einde van 2012 met twee jaar verlengd. Eind dit jaar stopt dit en moeten de belastingbetalers het volle pond betalen. “Het kan niet in het voordeel van de Tweede Kamer zijn dat bij ons de economie verslechtert en meer mensen zonder baan komen te zitten”, voegt Tooten daaraan toe. “Er is geen arbeidsmarkt”, zegt hij.


Saba Business Association (SBA) dringt nu aan op het verlengen van de vrijstellingen voor nog twee jaar. Omdat de economie van Saba in zwaar weer is verzeild en meerdere ondernemingen sluiten of bezuinigen, wil de SBA binnenkort een economische topconferentie organiseren.


Sociale premies
Volgens Tooten is het ook een groot probleem dat werkgevers forse sociale premies moeten afdragen. “Kleine ondernemers moeten elke drie maanden 18.4 procent aan sociale premies betalen, zelfs wanneer de zaken niet goed gaan.” Dat is nu het geval. De Sabanen zelf kunnen de restaurants en bezienswaardigheden niet betalen want de prijzen zijn afgestemd op de toeristen en die blijven weer weg omdat Saba duurder is geworden vanwege belastingen en afdrachten. “De consumentenprijzen gaan omhoog”, zegt Tooten. “Terwijl we eerlijke prijzen willen bieden om meer klanten te werven.”


De SBA plant de economische topconferentie voor wanneer de huidige staatssecretaris Eric Wiebes het eiland bezoekt, zodat hij de getroffen partijen kan ontmoeten en hun ervaringen en zorgen kan aanhoren. SBA heeft al in een brief haar grieven geuit en zal die brief ook aan de Tweede Kamer sturen. “Het bedrijfsleven heeft het gevoel dat Nederlandse politici geen aandacht besteden aan Saba”, zegt Tooten.


Door Hazel Durand