Oud partijleider Henny Eman spreekt de zaal toe tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor Mito Croes. Foto: Ariën Rasmijn

Oud-partijleider Henny Eman spreekt de zaal toe tijdens de herdenking voor Mito Croes – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De Arubaanse regeringspartij AVP is in rouw gedompeld na het plotselinge overlijden van oud-politicus en Raad van State-lid Mito Croes afgelopen zondag.

Maandagavond kwamen partijleiding, oud-collega’s en aanhangers naar het partijhuis in Oranjestad voor een herdenkingsbijeenkomst.

Ariën Rasmijn in gesprek met partijleider Mike Eman en zijn broer, oud-partijleider Henny Eman

Mito Croes overleed afgelopen zondag op 70-jarige leeftijd in zijn woning in Paradera. Gisteravond hing de vlag halfstok naast Cas di Partido. Verschillende mensen, onder wie oud-premier Henny Eman roemden zijn scherpe geest, grote kennis en gevoel voor humor. “Midden in de meest ingewikkelde toestanden maakte hij een opmerking waar iedereen om moest lachen. Dat relativeert waar je mee bezig bent.”

Premier Mike Eman bedankten de familie van Croes dat de partij hem al die jaren kon ‘lenen’. Beiden verklaarden ook dat het wegvallen van Mito Croes een aderlating is voor de premier, die hem vrijwel elke dag belde voor advies. In een emotionele toespraak noemde Eman Mito Croes een bescheiden en integer man en de man met wellicht de grootste staatkundige kennis binnen het Koninkrijk.

Aanstelling
Ook verwees hij naar de crisis in 2014 die leidde tot zijn hongerstaking. Net in die periode zou Mito Croes toetreden tot de Raad van State. In plaats van zich afzijdig te houden en de aanstelling af te wachten ging Croes in de aanval tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aldus de premier. De aanstelling van Mito Croes werd toen ook tijdelijk aangehouden.

Door Ariën Rasmijn