Kathedraal van Pietermaai op Curaçao - foto: Bisdom Willemstad

Kathedraal van Pietermaai op Curacao. – Foto: Bisdom Willemstad

ORANJESTAD – Advocaat Benvinda De Sousa, eist namens de LGBT-gemeenschap van Aruba excuses van pastoor Daniel Szpila voor zijn homofobe uitlatingen tijdens zijn laatste preek.

De echtgenote van de Arubaanse parlementariër Desiree De Sousa-Croes, zegt dat als er geen openbare en oprechte verontschuldiging komt, er een aanklacht tegen de pastoor zal worden ingediend. Het bisdom zegt achter de essentie van wat Szpila heeft gezegd te staan, maar heeft geen stevig standpunt over de wijze waarop de pastoor zich heeft geuit.

Openbare excuses
Advocaat Benvinda De Sousa heeft het bisdom Willemstad bezocht om onder andere monseigneur Luis Secco te spreken over de homofobe uitlatingen van pastoor Daniel Szpila van de kerk van Dakota te Aruba. De advocaat, die onder andere haar echtgenote Desiree De Sousa-Croes en Alfa, vertegenwoordiger van de lokale LGBT-gemeenschap op Aruba, vertegenwoordigt, heeft gezegd dat ze een openbaar excuus wil zien van de pastoor. Zo niet dan zal er aangifte worden gedaan tegen pastoor Szpila bij het Openbaar Ministerie.

Volgens De Sousa gaat het er niet om dat zij de katholieke kerk vraagt om het eens te zijn met het huwelijk tussen of civiele registratie van mensen van hetzelfde geslacht. Sterker nog, men is het eens dat men het niet eens is. Het wordt echter een probleem als de pastoor woorden gebruikt die beledigend zijn voor de LGBT-gemeenschap, beargumenteert de advocaat.

Geen stevig standpunt
Tijdens zijn preek vorige week, zou pastoor Szpila gezegd hebben dat de Arubaanse gemeenschap ‘God uitdaagt’ als het homohuwelijk ingevoerd zou worden en dat de parochianen de politiek onder druk moeten zetten om de wetten die dit mogelijk maken tegen te houden.

Pastoor Curtis Meris, woordvoerder van het bisdom, zegt dat pastor Szpila in zijn preek het standpunt van de katholieke kerk heeft verwoord. Het bisdom heeft geen stevig standpunt over de wijze waarop de pastoor zich uit, hoewel de manier waarop iets wordt gezegd, door degene die het hoort volgens zijn of haar eigen gevoelens wordt geïnterpreteerd, ook al zou de bedoeling mogelijk anders kunnen zijn, volgens pastoor Meris.

Door Ariën Rasmijn