foto: Jackeliene Geeve

Maikel Kelly – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Op Aruba kunnen homoseksuelen niet met elkaar trouwen. Dus trouwde Maikel Kelly zijn man Gerard in Nederland. “Op Aruba hoor ik nog steeds regelmatig dat ik een ziekte heb omdat ik op mannen val.”

En die overtuiging baart Kelly zorgen. “Acht procent van de wereldbevolking is homoseksueel. Dat betekent zo’n tienduizend mensen op Aruba”, vertelt Kelly. Maar de meesten durven daar niet voor uit te komen. “Logisch, want in veel gezinnen word je onderdrukt en vernederd als je uitkomt voor homoseksuele gevoelens. Sommigen horen van hun ouders dat ze nooit geboren hadden mogen worden.”

Een videoreportage van Jackeliene Geeve:

Kussen en dansen
Samen met zijn man runt Kelly een bar die op het eiland bekendstaat als een plek waar vooral homoseksuele mannen en vrouwen uitgaan. “Hier mogen mannen met mannen en vrouwen met vrouwen kussen en dansen”, legt Kelly uit. Jonge mensen die worstelen met hun emoties en gevoelens klampen zich radeloos aan hem vast.

Inmiddels ontvangt Kelly wekelijks mensen die hun hart willen luchten. “Je hoort schrijnende verhalen, zoals het verhaal van een jongen die steeds straf krijgt van zijn moeder. Als hij teveel drinkt komt dat volgens haar omdat hij homo is. Als hij zijn kamer niet opruimt komt dat ook omdat hij op mannen valt. Zo’n jongen durft zich thuis bijna niet meer te bewegen.”

Taboe
Homoseksualiteit is volgens Kelly nog een groot taboe onder de bevolking. Maar ook de politiek lijkt niet mee te werken aan de acceptatie. Want naast dat homoseksuelen niet kunnen trouwen, kunnen zij zich ook niet als partner laten registeren.

AVP-parlementariër Desiree Croes erkent dit probleem en zet zich in om de partnerregistratie bovenaan de politieke agenda te zetten. “Ik geloof persoonlijk dat het huwelijk geen privilege is voor hetero’s, maar een recht van ons allen.” Ze is ambitieus. “Als de minister van Justitie op korte termijn geen wetswijziging doorvoert om in ieder geval partnerregistratie mogelijk te maken, dan dien ik een nota van wijzigingen in om de wet te amenderen.”

Bonaire
Tot die tijd gaan homoseksuele Arubanen die willen trouwen naar Nederland of naar buureiland Bonaire. Omdat Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is, mag het daar wel. “Eigenlijk toch te gek voor woorden?” zegt Kelly. “Aruba hoort bij het Koninkrijk, maar mensen hebben niet dezelfde rechten.”

Door Jackeliene Geeve