Foto: Kim Hendriksen

Paren van hetzelfde geslacht op Curaçao lopen nog steeds tegen groot onrecht aan: geen recht op partnerpensioen, weduwe-uitkering, meeverzekeren of kind erkennen. Toch lijkt het taboe steeds minder groot te worden, zeggen ook Carrie Hahury en Geertje Hahury-Van der Meer die elf jaar getrouwd zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

Door Kim Hendriksen

Toen het echtpaar Hahury naar Curaçao kwam, wilden zij hun huwelijk inschrijven bij Kranshi (burgerlijke stand). “Iedereen die we daar spraken, reageerde heel positief dat we getrouwd zijn. Alleen was het dus niet mogelijk om ons huwelijk te registreren. Daardoor lopen we nu tegen problemen aan. Zo kan je je partner niet automatisch meeverzekeren bij de SVB. En mocht er ooit iets gebeuren met één van ons, dan heeft de ander nergens recht op”, vertelt Geertje.

‘Het kind wordt ook behoorlijk benadeeld’ – Maartje die samen met Laura een kind krijgt

Ook Maartje en Laura wonen getrouwd samen op Curaçao. Laura is zwanger, en staat op het punt om te bevallen. “Dit is meestal het moment waar je naar toe leeft als nieuwe ouders en waar je vol van wil genieten, de laatste loodjes”, vertelt Laura. Maar dat lukt Maartje en Laura niet. Zij brengen de laatste maanden door met advocaten en ingewikkelde procedures en krijgen hiervan heel veel stress.

Als Laura namelijk is bevallen, kan Maartje het kindje niet erkennen, wat inhoudt dat ze geen gezag heeft over het kind. “Het is op Curaçao voor gay-koppels niet mogelijk om het kind te erkennen als je niet de biologische ouder bent. Daardoor loop je tegen verschillende dingen aan. Want wat als er ooit iets met Laura gebeurt, dan heb ik geen enkele rechten. Ook ben ik niet bevoegd om beslissingen te nemen.”

“Het klopt naar het kind toe ook niet: Het heeft recht op twee ouders met rechten en plichten. Dus het kind wordt ook behoorlijk benadeeld”, aldus Maartje.

Wetsvoorstel homohuwelijk
Advocaat David Wever zet zich in voor gelijke rechten van koppels van hetzelfde geslacht. Hij zegt dat Curaçao voor de keus staat: of openstellen van het huwelijk of een gelijkwaardig alternatief bieden. Dit laatste is dus geregistreerd partnerschap.

Wever maakt onderdeel uit van Igualdat Korsou. Deze beweging wil dit jaar nog met het wetsvoorstel voor het homohuwelijk komen. Ook hij benadrukt het belang van erkenning van de relatie van homoparen.

“Pensioenvoorzieningen en weduwverzekeringen zijn hier meestal voorbehouden aan echtparen, zodat de partners binnen een relatie van gelijk geslacht hier geen beroep op kunnen doen. En wat dacht je dan van visitatierechten in een ziekenhuis, mocht één van de partners ziek worden? Omdat een juridische familierechtelijke betrekking ontbreekt, zou het ziekenhuis de andere partner zomaar kunnen weigeren.”

In strijd met Europees Hof

Volgens de Curaçaose wet is het huwelijk een verbintenis tussen een man en een vrouw. Paren van hetzelfde geslacht kunnen daarom niet trouwen. Ze kunnen ook niet hun huwelijk inschrijven. Ook erkent de wet geregistreerd partnerschap niet. Curaçao is hiermee in strijd met de uitspraak van het Europees Hof van 2015 dat als een verdragsstaat een homohuwelijk niet erkent, ze wel een alternatief moet bieden..