Foto: Stadhuis van Aruba

ORANJESTAD – “De rechter koos niet alleen voor het recht en de gelijkheid, maar boven alles voor gelijkwaardigheid onder de mensen. Chapeau! I bow to you!”

Zo reageert advocaat Desiree Croes die zich al jarenlang hard maakt voor gelijke rechten voor de Arubaanse lhbt+gemeenschap, op het Curaçaose vonnis in de zaak van twee vrouwen die willen trouwen.

Op Aruba wordt al jaren hierover geprocedeerd, maar zo zegt Croes: “Dit is het eerste vonnis dat rekening houdt met de rechten van de lhbt-ers op Curaçao, maar ook voor ons op de andere eilanden. Al te lang leven wij in een samenleving die een moderne rechtsstaat onwaardig is.”

Bij de opening van het nieuwe parlementair jaar op Aruba zegt Miguel Mansur van Accion 21, dat zijn partij zich gaat inzetten voor gelijke huwelijksrechten.

Miquel Mansur na de openingsrede van de Arubaanse gouverneur

Kritiek ook op het koninkrijk
Advocaat Croes haalt aan dat ook Nederland blijft falen in het zorgen voor gelijke rechten van burgers in het koninkrijk.

“Een overheid die een groep in de samenleving in gelijke gevallen ongelijk behandeld, moet zich diep schamen. Zo ook het Koninkrijk der Nederlanden dat erbij zit en ernaar kijkt. Nederland laat het maar gebeuren in haar achtertuin, te laf om op te treden. Bij het geringste teken van een mogelijke overspenderen van de overheden van de autonome landen, wappert Nederland met de waarborgfunctie. Maar bij het met voeten betreden van mensenrechten, ho maar. Dan moeten de overheden en de lokale bevolking het zelf regelen.”

‘Nederland laat het maar gebeuren in haar achtertuin, te laf om op te treden’-Desiree Croes

Ze vraagt zich ook af hoe het zit met het concordantiebeginsel en het onverdeeld Nederlanderschap. Met concordantie wordt bedoeld dat wetgeving in de landen van het koninkrijk zoveel mogelijk op elkaar wordt afgestemd. Op Aruba is sinds enige weken ( vanaf 1 september) geregistreerd partnerschap voor paren van hetzelfde geslacht mogelijk. Ook mogen paren van gelijk geslacht die elders zijn getrouwd, hun huwelijk inschrijven op Aruba. Maar getrouwde als geregistreerde paren hebben nog altijd niet dezelfde rechten als heterostellen.

Croes is in ieder geval blij met deze nieuwe uitspraak: “De dames die deze zaak zijn begonnen en de advocaten die voor een mooie pleidooi en overwinning hebben gezorgd, jullie zijn onze helden. Jullie geven ons, maar vooral de jongere lhbt-generatie hoop dat het inderdaad beter zal worden.”