Gay Pride op Curaçao -foto: Natasja Gibbs

Gay Pride op Curaçao -foto: Natasja Gibbs

DEN HAAG – Volgens minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk zijn er geen signalen “dat rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op Curaçao niet gerespecteerd zouden worden.” Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van VVD en PvdA.

 
De Gay Pride op Curaçao ging vorige maand op het laatste moment niet door. Een dag voor de manifestatie kwam de overheid met strengere vergunningsvoorwaarden. Vlak daarvoor uitte parlementariër en Pueblo Soberano-lid Winnie Raveneau haar ongenoegen over de voorgenomen Gay Pride op het eiland.

 
Premier Ivar Asjes meldde kort daarop dat de bezwaren van Ravenau op persoonlijke titel waren geuit en niet namens Pueblo Soberano of de regering. “Asjes verklaarde dat zijn regering geen problemen verwacht met de Caribische editie van de Gay Pride in mei volgend jaar en dat hij de vrijheid van meningsuiting en demonstratie volledig respecteert, ook als het de genoemde groepen betreft”, schrijft Plasterk.

 
Pink Orange Akkoord
De Nederlandse regering steunt het homo-emancipatieproces in het Caribische deel van het Koninkrijk met een jaarlijkse financiële bijdrage aan het Pink Orange Akkoord-project van lokale homo-organisaties en COC Nederland. De Curaçaose organisatie FOKO is een van de partners in het Pink Orange Akkoord.

 
Door Leoni Leidel-Schenk