Foto: José Manuel Dias

DEN HAAG – De levenslange veroordeling voor de moordenaar van politicus Helmin Wiels uit Curaçao blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

De veroordeelde Elvis Kuwas had aangevoerd dat als hij voor het ondergaan van zijn levenslange straf aan Nederland wordt overgedragen, hij geen uitzicht meer heeft om nog ooit vrij te komen. Dat zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Maar volgens het Hof en nu ook de Hoge Raad staat hem echter niets in de weg om in Nederland later om een nieuwe beoordeling van zijn zaak te vragen. Zijn levenslange straf is daarmee definitief geworden.

Helmin Wiels werd op 5 mei doodgeschoten bij Marie Pampoen - foto: Leoni Leidel-Schenk

Helmin Wiels werd op 5 mei doodgeschoten bij Marie Pampoen – foto: Leoni Leidel-Schenk

Wiels (54) werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen op Curaçao. Hij was de leider van de toen grootste politieke partij Pueblo Soberano (Souverein Volk). Elvis Kuwas kreeg zijn levenslange straf eind augustus 2014 van de rechtbank in Willemstad. Hij pleegde binnen een jaar na de moordaanslag op Wiels nog twee andere moorden, óók in ruil voor geld. Kuwas zit zijn straf in Nederland uit, want op Curaçao kan zijn veiligheid niet worden gegarandeerd.

Komt Kuwas toch eerder vrij?
Levenslang is niet meer écht levenslang. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft het Koninkrijk hiervoor onlangs op de vingers getikt. Op Curaçao kan een veroordeelde na 20 jaar om een herbeoordeling van een levenslange gevangenisstraf vragen, met het oog op een eventuele eerdere vrijlating. Kuwas zou tijdens zijn straf dus ook de kans moeten krijgen om zichzelf op een mogelijke terugkeer in de samenleving voor te bereiden. Als de moordenaar van Wiels in 2034 een verzoek tot herbeoordeling indient, betekent het niet dat hij daarmee per se vervroegd vrij zal komen.

Opdrachtgevers moordaanslag
Op dit moment loopt nog steeds een strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke opdrachtgevers van de moordaanslag op Wiels. Ex-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) en zijn broer en loterijbaas Robertico dos Santos zijn eerder door het Openbaar Ministerie genoemd als twee van de opdrachtgevers.

Eind juni is in dit onderzoek een 32-jarige vrouw gearresteerd in Nederland en overgebracht naar Curaçao. Justitie verdenkt haar van het witwassen van geld dat de opdrachtgevers voor deze aanslag hebben gegeven.